Ugen i privatøkonomien havde fokus på investeringsforeninger, og så er der rentefald til boligejere

Sommerhussælgere får i gennemsnit en fortjeneste på 225.636 kroner. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugen blev indledt med Berlingskes afsløring af, at bankerne i stor stil flytter nye kunders investeringer over i bankens egne investerings­foreninger – uden at kunderne får en snus ud af det.

Et studie på CBS med professor i finansiering Jesper Rangvid i spidsen viser, at en gennemsnitlig kunde med investeringsbeviser for 436.000 kroner får en regning på mellem 4.350 og 8.700 kroner for at flytte til den nye banks investeringsforeninger.

Ifølge rapporten sker der typisk det, at den nye bank har held med at få nye kunder til over en årrække at flytte hovedparten af deres investering over i den nye banks porteføljeplejeordning, som giver banken frie hænder til at investere pengene.

»Så siger banken selvfølgelig »fedt nok« og investerer hele molevitten i egne investeringsforeninger, for den har jo fået lov til det. Vi kan desuden se, at det sker løbende. Årsag­en til dette er jo nok, at kunden måske ville blive lidt mistænksom, hvis banken fra den ene dag til den anden flyttede det hele. Især når der ingen god grund er til at gøre det,« siger Jesper Rangvid.

Bankernes løbende indtægter fra investeringsforeninger er ifølge tal fra analysevirksomheden Morningstar vokset voldsomt fra cirka fem milliarder kroner i 2013 til cirka ti milliarder kroner i dag.

De to storbanker Nordea og Danske Bank forsvarer sig med, at de vare­tager kundernes interesser, og Anne Buchardt, chef for opsparing og pension i Nordea, kan ikke genkende rapportens konklusioner fra sin egen bank.

»Vi gør meget tydeligt vores kunder opmærksomme på, at vi rådgiver primært om vores egne produkter. De investeringer, vi anbefaler, skal passe til kundernes individuelle økonomiske situation, deres investeringshorisont og risikoprofil,« siger hun.

Så er der straks anderledes og bedre nyheder på boligfronten. For det første har den politiske uro i USA skubbet så meget til de notorisk nervøse finansmarkeder, at renten er faldet. Når investorer bliver nervøse, smider de aktier over bord og laster flere obligationer i skuden – groft sag. Det fik i løbet af ugen fastforrentede lån til 2,5 procent uden afdrag til at nærme sig kurs 100, så de lukker. Såfremt det holder sig lige under 100 er det attraktivt med et minimalt kurstab ved optagelse.

Desuden beregnede boligportalen Boliga i denne uge, at sælgere af sommerhus i gennemsnit har fået en fortjeneste på 225.636 kroner. På trods af lange liggetider og en træg prisudvikling. Sælgere i området Egå tæt på Aarhus så den største prisstigning på 44 procent, og generelt er det sommerhusområderne i Østjylland og Nordsjælland, der har oplevet det største prisstigninger.