Ny analyse: Boligkøbere foretrækker nybyggede boliger

De går hånd i hånd sammen: dyrt og nyt.

Arkivfoto. De går hånd i hånd sammen: dyrt og nyt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen

De går hånd i hånd sammen: dyrt og nyt.

Men »nyt« matcher også »populært« - især for folk på boligjagt. For sætter de boligsøgende en grænse på ejendommens byggeår, så er det hyppigst for at slette alle boliger, der er fra sidste årtusinde. Det viser en analyse af boligkøbernes søgemønstre på Boliga.dk

Hele 94.784 gange inden siden oktober 2015 har brugerne søgt på, at byggeåret tidligst må være i år 2000, og det overrasker ikke Frederik Rovsing, boligøkonom og direktør for Boliga.

»Nye boliger har typisk lave energiudgifter, hvilket gør dem væsentligt billigere at bo i. Samtidig slipper man for samme grad af vedligeholdelse som ved ældre huse, så selvom nybyggeri som regel er dyrere, er det væsentligt billigere i drift, «siger Frederik Rovsing

Undgå parcelhuset

For de boligsøgende, der sætter et maksimum for byggeåret, er det oftest 2016, 2017 og 2015, der bliver tastet ind - muligvis for at undgå projektbyggeri.

»Selvom projektbyggeri kan være populært i visse områder, er der også nogle usikkerhedsmomenter. For eksempel kan man ikke være sikker på, at det område, som byggeriet ligger i, får et selvstændigt liv. Desuden er projektbyggeri ikke altid født med den naturlige charme, som ældre områder kan byde på. Det kan godt kølne interessen hos nogle,« siger Frederik Rovsing.

Smag og behag er som bekendt forskellig - og mens nogen foretrækker de lyse, moderne byggerier, så har andre en svaghed for andre perioders typiske byggerier.

Blandt andet sætter mange et maksimum på byggeåret 1950, efterfulgt af 1940, 1930 og så 1960. Dermed undgår de boligsøgende en stor andel af de parcelhuse, der skød op i 60'erne og 70'erne.

Her kan du se de nybyggede boliger på Sjælland

Her kan du se de nybyggede boliger i Jylland

Her kan du se de nybyggede boliger på Fyn