Tung sagsgang bremser dødsboer

To advokater og Kristendemokraterne langer ud efter Udbetaling Danmark, der blandt andet udbetaler folkepension til danskerne. Udbetaling Danmark afviser kritikken.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går for langsomt med papirarbejdet, når Udbetaling Danmark skal behandle sager om dødsboer. Giganten med hovedsæde i Hillerød nord for København udbetaler hvert år milliarder af kroner til danskerne i offentlige ydelser og har årligt omkring 45.000 sager, hvor de har krav mod dødsboer.

Men det går for trægt med at få behandlet sagerne, og kravene kan være behæftet med fejl. Sådan lyder den hårde kritik fra to advokater, der har speciale i behandling af dødsboer.

»Udbetaling Danmark fungerer dårligt, og det er en evig kilde til irritation i forbindelse med behandling af dødsboer,« siger advokat hos Advodan, Uffe Thorlacius.

Udtalelserne kommer efter en sag, hvor sekretariatschef i Kristendemokraterne Tage Sørensen har været bestyrer af boet efter hans kones mor. Boet var gjort op og behandlet færdigt, da Udbetaling Danmark pludselig kom løbende med et krav om tilbagebetaling af folkepension og boligstøtte. Kravet var reelt nok, men det kom først efter, at fristen var udløbet.

Uffe Thorlacius understreger, at han ikke kan tage stilling til de konkrete sager, men han fremhæver, at folk ikke kan forstå, at det skal tage så lang tid at behandle dødsboer.

»I den sammenhæng kan Udbetaling Danmark være meget længe om at melde tilbage i sagerne, og det er medvirkende til de lange ekspeditionstider. Min appel er, at man skal afsætte flere ressourcer til Udbetaling Danmark. Det virker som en katastrofalt underbemandet enhed,« siger Uffe Thorlacius.

Udbetaling Danmark er en myndighed, der hører under ATP-koncernen. Den blev etableret for fem år siden og står for udbetaling af blandt andet folkepension, boligstøtte, barselsdagpenge og familieydelser.

I årsrapporten fra Udbetaling Danmark kan man se, at virksomheden sidste år udbetalte 202 mia. kr. til 2,3 mio. danskere. I år lyder forventningen på udbetalinger på 209 mia. kr. I tilfælde af dødsfald kan Udbetaling Danmark have udbetalt eksempelvis folkepension efter vedkommende er gået bort. De penge skal betales tilbage. Folkepensionen bortfalder øjeblikkeligt ved dødsfald.

Advokat og partner i Forum Advokaterne Allan Ohms mener, at problemet er, at Udbetaling Danmark, når de kommer med krav mod dødsboer, laver for mange fejl.

»Blandt bobestyrere er det almindeligt kendt, at man skal holde et meget vågent øje med Udbetaling Danmark. Man skal virkelig være på mærkerne for at tjekke deres fejl. De stiller krav, som ikke holder, når man prøver dem af. Det er aldrig tilfredsstillende, når man ser, at en virksomhed, som har stor autoritet, laver mange fejl,« siger Allan Ohms, der fremhæver, at Udbetaling Danmark kan have fået nogle opgaver, som ikke helt er sat i system endnu.

»Man tror, at det er i orden, når det kommer fra en statslig virksomhed, men det er det ikke. Det forlænger sagsbehandlingstiden og fordyrer den. De, som ikke er opmærksomme på det, risikerer at komme til at betale for meget. Mange tænker sikkert, at når det kommer fra Udbetaling Danmark, kan man ikke diskutere det,« siger Allan Ohms.

I den konkrete sag, hvor Tage Sørensen var bobestyrer, fulgte han reglerne. Boet blev slået op med en annonce i Statstidende, og efterfølgende har kreditorerne haft otte uger til at anmelde krav til bobestyreren.

Landsformand for Kristendemokraterne, Stig Grenov, mener, at det er åbenlyst kritisabelt, at borgernes retssikkerhed på den måde kan kues af en offentlig myndighed, »der tror, at de er hævet over gældende regler.«

»Udbetaling Danmarks jurister fastholder kravet på trods af åbenlys strid med retspraksis. Der er således ikke tale om en system- eller computerfejl, men en ændret praksis,« siger Stig Grenov.

Hos Udbetaling Danmark afviser vicedirektør Carsten Bodal, at der er indført en ny praksis. Og han forstår ikke kritikken fra advokaterne.

»Jeg kan på grund af min tavshedspligt ikke tale om den konkrete sag i pressen. Det afgørende er, at vi ikke anmelder krav til skifteretten, hvis otte ugers-fristen er overskredet. Jeg kan ikke udelukke, at der kan være enkelte dødsbosager ud af de 45.000, vi har om året, hvor der er sket en fejl. Skulle vi undtagelsesvist komme til at sende et krav for sent, ville vi ikke fastholde kravet,« siger Carsten Bodal, der ikke vil udtale sig om, hvorfor kravet i den her sag er blevet fastholdt.

Kritikken om, at Udbetaling Danmark laver fejl, kalder han for ærgerlig.

»Det er ikke en kritik, vi har hørt fra andre advokater, eller som vi har klagesager på. Men vi vil da meget gerne tale med den advokat og høre, hvad det er for konkrete sager, han har kendskab til,« siger Carsten Bodal.