Sommerhussalget er steget med 18 procent

Sommerhusmarkedet er i gang med at løsrive sig fra krisedyndet. I årets første ti måneder solgte ejendomsmæglerkæden EDC 18 procent flere fritidshuse end i samme periode året før.

Det går bedre med sommerhussalget, men den stigende handelsaktivitet smitter ikke af på prisen, og det tager stadig i gennemsnit næsten 300 dage at få solgt, viser et markedsoverblik fra EDC. Arkivfoto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går bedre med sommerhussalget, men den stigende handelsaktivitet smitter ikke af på priserne, og det tager stadig i gennemsnit næsten 300 dage at få solgt.

Det viser et markedsoverblik fra ejendomsmæglerkæden EDC, der har en andel af markedet på cirka 22 procent.

Ifølge EDCs opgørelse er antallet af sommerhushandler steget med 18 procent år til dato sammelignet med samme periode sidste år. I alt har EDC solgt knap 1.890 sommerhuse i 2016.

»Sommerhusene lever et lidt andet liv end andre boligtyper. Da krisen ramte, var sommerhuspriserne i lang tid relativt uændrede. Men for nogle år siden fik vi nogle af de prisfald, der skulle til for at få gang i markedet igen,« siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC, der netop har offentliggjort et markedsoverblik.

At der nu er kommet ekstra skub i sommerhussalget, skyldes ifølge Jan Nordmann i høj grad de store friværdistigninger i byerne.

»Det giver flere råderum til at købe sommerhus. Især dem med ejerlejligheder i København har oplevet store prisstigninger,« siger han.

Ser man på, hvor i landet der er mest gang i sommerhushandlerne, er det Nordsjælland og Vestjylland, der stikker mest ud. Nordsjælland fordi det er i forholdsvis kort afstand til København.

»Vestjylland trækker selvfølgelig en del købere fra Aarhus, men det er traditionelt kendt som et område med relativt store og dyre huse, som bliver lejet meget ud og med ejere fra hele landet,« siger Jan Nordmann.

Netop udlejning af sommerhuse kan også være en medvirkende årsag til det stigende salg. Dels fordi en del af dem, der lejer et sommerhus i ferien, får lyst til at købe deres eget. Dels fordi man kan finansiere en del af omkostningerne ved at være sommerhusejer gennem udlejlning.

Man skal dog stadig være udstyret med en god portion tålmodighed, hvis man skal sælge sin sommerresidens. I gennemsnit tager det på landsplan 297 dage at få solgt.

»Da det tog længst tid, var vi oppe på omkring 360 dage. Det er to-tre år siden,« siger kommunikationschefen.

Den øgede handelsaktivitet synes heller ikke at have den store effekt på prisniveauet. Ser man på det seneste års udvikling i den gennemsnitlige udbudspris per kvadratmeter, ligger den nogenlunde stabilt omkring 16.000-16.500 kroner.

»Priserne er i hvert fald ikke stigende, da der er et stort udbud af sommerhuse og lange salgstider. Det er stadig et tungt marked,« siger han.

I øjeblikket er det særligt børnefamilierne og den mere modne generation tæt på pensionsalderen, som køber sommerhuse. Jan Nordmann forklarer, at en ændring i planloven, som forventes at træde i kraft til nytår, har gjort det mere attraktivt for sidstnævnte gruppe.

Det skyldes, at man som pensionist vil kunne flytte i sommerhus hele året efter blot et års ejerskab, mens kravet hidtil har været, at man skulle eje det i mindst otte år først.

»Formelt er ændringen i planloven ikke vedtaget endnu, men et flertal har givet håndslag på det. Men får vi et valg, kan det jo sætte processen i stå,« siger han.