Her er sommerhusenes vindere og tabere

Den økonomiske krise har været hård ved sommerhusmarkedet. Men købstidspunktet såvel som placeringen har afgørende betydning for, om man har gjort en god eller dårlig investering.

Mange sommerhusejere har kunnet score en pæn gevinst ved salg, men der er også mange, der har måttet sælge med tab. Er du heldig eller uheldig i sommerhuslotteriet afhænger af, hvornår du har købt huset. Arkivfoto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange sommerhusejere vil være nødt til at acceptere et økonomisk tab, hvis de skulle sælge i dag. Det skyldes, at priserne er faldet ganske meget under krisen i slutningen af 00erne og først i 10erne. Beregninger foretaget af Nordea Kredit for Berlingske Business viser, hvor store tabene eller gevinsterne er – afhængigt af, hvor i landet og hvornår man har købt sit sommerhus.

De største tabere er sommerhusejere, som har købt i perioden 2005-2011. Men mange steder i landet er det stadig en dårlig forretning at købe sommerhus, da priserne fortsætter med at falde, forklarer Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Værst ser det ud for dem, der har købt sommerhus i Nordsjælland og på Bornholm op til den økonomiske krises indtog i Danmark i 2008. Købte man eksempelvis et gennemsnitligt hus på 80 kvadratmeter på Bornholm i sidste kvartal af 2008, vil man i snit have tabt 657.000 kroner. Og købte man i Nordsjælland i andet kvartal af 2007, vil man skulle æde et tab på knap 600.000 kroner ved et salg i dag.

»Det hører med til billedet, at det også er i Nordsjælland, at markedet har det bedst i øjeblikket. Det er det eneste sted, vi ser tydelig fremgang. Vi vurderer, at der er udsigt til fortsat stigende priser. Så hvis man ser et år eller to frem, vil billedet se helt anderledes ud, og dem, der købte på det mest uheldige tidspunkt, vil stå over for et stærkt reduceret tab,« siger hun.

Tæt på bopælen

Forventningen om, at sommerhuspriserne i Nordsjælland vil fortsætte med at stige, begrunder hun med, at de fleste foretrækker sommerhus i forholdsvis kort afstand fra deres bopæl.

»Samtidig er der mange, der bruger friværdi til at finansiere sommerhuset. Og da priserne på især ejerlejlighedsmarkedet i København er steget meget de senere år, har flere fået råd til at investere noget friværdi i et sommerhus,« siger Lise Nytoft Bergmann.

At sommerhusmarkedet ikke er fulgt med det øvrige marked op, forklarer hun med, at et sommerhus er et luksusgode.

»En helårsbolig er »need to have«, mens et sommerhus er »nice to have«. Hvis man er lidt usikker på fremtidsudsigterne for ens økonomi, vil man derfor være mere tilbageholdende med at gå ud og investere i et sommerhus,« siger hun.

Samtidig har de færreste sommerhusejere lyst til at sælge med tab. Og på grund af de ekstremt lave renter har mange haft råd til at beholde sommerhuset, selv om de egentlig gerne ville sælge.

I øjeblikket kan man f.eks. låne en million kroner til en månedlig ydelse efter skat på 700 kroner ved den billigste finansieringsform. Man skal derfor ikke have voldsomt meget udlejning, før det løber rundt, påpeger boligøkonomen.

»Vi kunne sagtens have stået i en situation, hvor priserne på sommerhuse var faldet endnu mere, hvis renterne ikke havde været så lave. Desuden har sommerhusmarkedet været kendetegnet ved faldende priser. Og de færreste købere har lyst til at række ud efter en faldende kniv. Mange vil gerne være sikre på, at markedet er vendt, før de kaster sig ud i et køb,« siger hun.

Tab og vind

Selv om sommerhusmarkedet stadig har det svært, er der dog mange sommerhusejere, som vil kunne høste en klækkelig gevinst ved et salg. Ser man på landsgennemsnittet, vil de, der købte først i 1990erne, rundt regnet score næsten 750.000 kr. på deres sommerhusinvestering, hvis de solgte i dag.

Mest forgyldte vil sommerhusejere i Nordsjælland, på Bornholm og i Sydjylland blive, da de vil kunne tjene op mod en million kroner. I den anden ende ligger gevinsterne i Vest- og Sydsjælland i et mere beskedent niveau omkring 630.000 kroner, hvis huset er købt i perioden 1992-1995.

Har man købt sommerhus inden for de seneste par år, vil mange have udsigt til at sælge med tab, hvis huset ligger i Østjylland, Nordjylland eller på Fyn. Et gennemsnitligt sommerhus på Fyn købt for tre år siden vil eksempelvis være 130.000 kroner mindre værd i dag.

Bornholm i fokus

Købte man sommerhus på Bornholm i sidste halvdel af 2015, vil det til gengæld allerede være steget omkring 120.000 kr. i værdi. Lise Nytoft Bergmann understreger, at der kan være store udsving i tallene for Bornholm, da sommerhusmarkedet ikke er så stort som de andre steder i landet. Samtidig ser der ud til at være sket noget de senere år, som har påvirket interessen for solskinsøen.

»Vi kan se, at antallet af udbudte sommerhuse er faldet markant. Det kan meget vel skyldes Folkemødet. Flere virksomheder er begyndt at købe sommerhuse, som kan benyttes under Folkemødet og resten af året som et medarbejdergode. Det kan også være en indirekte effekt med folk, der har været til Folkemødet og er blevet inspireret til at købe,« siger boligøkonomen.