Sommerhuse trues af prisfald

Realkreditbranchen fraråder køb af sommerhus.

Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helt usædvanligt fraråder realkreditbranchen nu ifølge Politiken mandag selv køb af sommerhus, med mindre man er indstillet på at betale en dyr pris - og løbe en overhængende risiko for snarlige prisfald.

Advarslen kommer lige op til påske, der normalt er højsæson for sommerhushandler.

»Er man i tvivl, taler den aktuelt usikre økonomiske situation for, at man ser tiden an og i stedet lejer sommerhus frem for at købe nu. Det skal ikke være forventningen om en god investering, der driver beslutningen«, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark til Politiken.

Priserne er i øjeblikket så høje, at selv hvis man kan finansiere hele købet med tidens 'billigste' boliglån - et afdragsfrit flekslån - kan det for de fleste bedre betale sig at leje et sommerhus end at købe det. Man kan således leje et gennemsnitshus til 5.000 kroner om ugen i 11 uger om året for de samme penge, som det koster at eje det, viser Realkredit Danmarks analyse.

Mens kvadratmeterprisen var næsten ens i 2000, er sommerhusene i dag 35 procent dyrere end parcelhusene. Meget tyder dermed på, at sommerhusmarkedet fortsat hviler på en prisboble, advarer førende eksperter:

»Der er ingen rationel forklaring på, at sommerhuse nu skal koste mere end helårshuse. Prisniveauet skyldes, at køb af sommerhus har været præget af spekulation i videresalg og jagt på statussymboler det seneste årti. Der er ingen tvivl om, at man skal passe på, hvis man kigger efter sommerhus«, siger Finn Østrup, professor i finansiering ved handelshøjskolen CBS, til Politiken.

Antallet af sommerhuse til salg befinder sig tæt på det højeste niveau nogensinde, antallet af handler skraber bunden, og det tager i snit næsten 400 dage at sælge et sommerhus.

»Der er ustyrlig mange huse til salg, og det tager ustyrlig lang tid at sælge dem. Det er bestemt ikke et attraktivt marked, og hvis man køber, skal man være forberedt på, at markedet kan falde væsentligt i de kommende år«, siger Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet til Politiken.

Dette skyldes blandt andet, at mange sommerhusejere har haft råd til at vente, viser Realkredit Danmarks analyse.