Sommerhuspriser under voldsomt pres

Sommerhusene er omkring en tredjedel dyrere end parcelhusene, viser nye beregninger. Sammenholdt med et solidt antal huse til salg, giver det risiko for prisfald i den nye sæson for salg af sommerhuse.

Sommerhusene er omkring en tredjedel dyrere end parcelhusene, viser nye beregninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krisen har fortsat sit faste tag i det danske sommerhusmarked, og risikoen for fremtidige prisfald er stor. Sommerhusene er på nuværende tidspunkt omkring en tredjedel dyrere end parcelhusene, og det er udtryk for et marked, der slet ikke er i balance.

Det fremgår af beregninger som Arbejdernes Landsbank har lavet for Berlingske Business netop som sæsonen for handel med sommerhuse skal til at starte. Mere præcist viser beregningerne, at i 1990’erne var kvadratmeterprisen på et sommerhus i gennemsnit fem pct. højere end for en villa. I dag ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris på sommerhusene 35 procent over priserne på parcelhusene.

Når de tal sammenholdes med, at der er et rekordstort antal sommerhuse til salg og at det tager meget lang tid sælge et sommerhus, vidner det om et marked, som stadig er plaget af finanskrisen, mener Arbejdernes Landsbank.

»Det er langt fra givet, at der kommer prisfald i år, men jeg synes, det er påfaldende, at sommerhuspriserne i så høj grad er kommet ud af trit med villapriserne. Jeg tror, at det på et eller andet tidspunkt vil korrigere sig,« siger chefanalytiker i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard. Mens den uafhængige boligekspert og lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak er mere kontant i sin melding.

»Hvis man er køber, er der ingen grund til at forhaste sig. Det er helt oplagt at gå ind og prøve at få en lavere pris end den oprindelige. Mange af sælgerne kan vente, men vi har en meget lang liggetid, så det er ikke alle, der kan det. Hvis sommerhuset har været til salg længe, og man får et bud under prisen, vil mange nok slå til for at komme af med huset,« siger Morten Skak.

Lidt bedre

I analysen fra Arbejdernes Landsbank kan man se, at der i januar i år på landsplan var 9.668 sommerhuse til salg. Det er langt flere, end der plejer at være i årets første måned. Siden 2004 har der i gennemsnit været 6.380 sommerhuse til salg i januar. Det vil sige, at der i år er 52 procent flere sommerhuse til salg end gennemsnittet.

Målt på landsdele ser det værst ud i Region Midtjylland og Region Nordjylland. I de to dele af landet var der i januar henholdsvis 56 procent og 76 procent flere sommerhuse til salg end gennemsnittet. I Region Sjælland var der i januar sat 2.346 sommerhuse til salg, hvilket er 43 procent mere end normalt. Både Danske Bank, Nordea og Handelsbanken er enige i, at sommerhusmarkedet bestemt ikke er kommet sig endnu.

»Det går trods alt lidt bedre med sommerhushandlerne, end vi så under finanskrisen, da markedet var frosset helt til is. Men handelsaktiviteten ligger fortsat noget lavere, end vi har set historisk. Alt i alt er der lagt op til, at priserne skal længere ned før købere og sælgere i stigende grad kan mødes om en handel igen,« siger senioranalytiker i Nordea Troels Theill Eriksen.

Hjælper ikke

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian påpeger, at de højere priser på sommerhusene er udtryk for, at mange har haft råd til at beholde deres sommerhus i stedet for at sælge.

»Men der er ingen tvivl om, at det er et skrøbeligt marked. Med udsigten til svagt stigende renter, synes det bestemt ikke usandsynligt, at priserne på sommerhuse kan komme under fornyet pres. Timingen er imidlertid en mere vanskelig størrelse,« siger Steen Bocian.

Mens cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen fremhæver, at den kun svage stabilisering på arbejdsmarkedet og de modvinde som husholdningerne står over for i forbindelse med højere energipriser, lav lønvækst og skattestramninger heller ikke hjælper på udsigterne for sommerhusmarkedet. »Derfor deler vi betragtningerne om, at priserne på sommerhusene formentlig skal falde yderligere,« siger Jes Asmussen.