Sådan undgår du dårligt signal på telefonen

Der er stor forskel på signalet på mobiltelefonerne på markedet. Men forskellen bliver næsten udlignet, hvis du bruger telefonen rigtigt.

Hvordan holder du på din telefon, når du taler i den? Free/Photographer: George Dolgikh Fold sammen
Læs mere

Har du købt den sidste nye iPhone eller Samsung-telefon, forventer du nok, at lyden går klart og tydeligt igennem.

Men en splinterny telefon er ikke nødvendigvis en garanti for, at der er fuldt hus på den lille måler i hjørnet af skærmen, der viser, hvor stærkt signalet er.

Der er heldigvis en hel del små justeringer, du selv kan sørge for, hvis du vil have bedre signal på telefonen. Det gælder uanset, om du skal købe ny telefon, eller du gerne vil optimere den gamle.

Gert Frølund Pedersen står bag en ny undersøgelse, som afdækker, hvilke af de 26 mest populære telefoner i Norden som kan præstere det bedste signal. Med listen i hånden kan man finde telefonen med det bedste signal baseret på en måling af GSM 900, som er det, der giver dækningen.

- Her er det HTC 626, Doro, Microsoft 640 og Samsung Galaxy J1, der klarer sig bedst, fortæller Gert Frølund Pedersen, professor ved institut for elektroniske systemer på Aalborg Universitet.

Lægger man resultaterne sammen, så klarede de fire telefoner skærene i både venstre og højre hånd på testpersonen.

Der er nemlig forskel på brugen med de to hænder afhængigt af antennernes placering.

Hænderne er nemlig en af de store stopklodser for signalet, fortæller Olav Breinbjerg, professor ved institut for elektroteknologi ved DTU.

- Som bruger kan du ikke gøre noget, rent teknisk, for at forbedre telefonen, men du kan gøre en række ting, i måden du bruger telefonen på. Hvis du har problemer, kan du eksperimentere med at holde telefonen anderledes, så du ikke blokerer antennerne. Det handler også om at være i nærheden af en basisstation (telefonmast, red.), og så er det bedre at være udenfor end indenfor, siger Olav Breinbjerg.

Olav Breinbjerg forklarer, at der går en masse energi tabt fra mobiltelefonen på grund af hånden og hovedet.

Energi, som så ikke bruges til signal. Det understøttes af Gert Frølund Pedersens undersøgelse.

- Hvis du ikke holder telefonen i hånden, men i stedet bruger et headset og lægger telefonen foran dig, får du en forbedring på op mod en faktor 100, i hvert fald på de dårlige telefoner, siger Gert Frølund Pedersen.

Det svarer faktisk til forskellen på, om du står udenfor eller indeni dit hus, hvor signalet er svagere.

- Det er en voldsomt stor forskel, siger han.

Det er tredje gang, Gert Frølund Pedersen foretager undersøgelsen af de forskellige mobiltelefoners signal.

I år har han for første gang tilføjet en undersøgelse af signalet på telefonerne, når de ikke er omsluttet af en hånd og et hoved - også kaldet "free space".

- Når der ikke er nogen, der holder telefonen, er der faktisk ikke ret stor forskel på den bedste og den dårligste telefon, fortæller Gert Frølund Pedersen og tilføjer:

- Hvis du har en af de telefoner, der ligger rigtig dårligt i testen, som iPhone SE eller Huawei P9, så sender de faktisk helt fint i "free space". Der vil du altså kunne vinde en faktor 100 ved at bruge et headset og have telefonen i en holder eller lade den ligge på bordet.