PFA: 2017 har budt på pæne afkast og tre nye tendenser

Foto: Malte Kristiansen. Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA Pension.
Læs mere
Fold sammen

Selv om der fortsat er lidt over en uge tilbage af 2017, så kan mange danske pensionsopsparere allerede glæde sig over, at de i år har fået flotte afkast på deres pensionsopsparinger. Sådan lyder den foreløbige status på 2017 fra PFA's chefstrateg Henrik Henriksen.

»En typisk kunde i PFA, der sparer op i markedsrente, har fået tæt på 10 pct. i afkast. I år har aktier været den bedste investering, og vi har set et mønster med, at jo mere risiko man tager, jo mere belønnes man også,« siger Henrik Henriksen.

Han fortæller, at der fra årets begyndelse var mange usikkerheder, for eksempel med indsættelsen af Trump som præsident og brexit, men at det ikke har påvirket markederne så negativt som frygtet.

»At man i USA har fået vedtaget en skattereform, som sænker skatten for husholdninger og virksomheder, har medvirket til at løfte stemningen på aktiemarkedet den seneste måned, og resten af december kommer næppe til at ødelægge den gode stemning,« påpeger Henrik Henriksen.

TRE NYE TENDENSER

Chefstrategen peger på tre tendenser, som bryder lidt med de overordnede linjer set siden finanskrisen.

»I år har vi som noget nyt set en væsentligt styrket euro, som har rod i meget stærke europæiske nøgletal, hvilket også har været med til at styrke europæiske aktier. Der er for alvor blevet sat trumf på væksten på aktiemarkederne på de nye vækstmarkeder, emerging markets, og samtidig har vi generelt set en ret lav usikkerhed på aktiemarkederne, som skyldes en usædvanlig kombination af en vækst, der har overrasket positivt, og meget lav inflation.«

»Derfor har centralbankerne også kunne opretholde en lempelig pengepolitik gennem året,« siger Henrik Henriksen.

Næste år ventes centralbankerne at stramme pengepolitikerne ved blandt andet at begynde at hæve renterne, men udsigterne for væksten og virksomhedernes indtjening er positive i 2018, selv om der kommer flere bump på vejen, påpeger chefstrategen.

»Næste år venter vi, at der vil komme mere usikkerhed på aktiemarkederne. Vi regner med, at året ender positivt, når man ser på risikofyldte aktiver over én kam, men der er ikke umiddelbart udsigt til, at vi kommer til at se helt så høje afkast, som vi har set de seneste fem år,« siger Henrik Henriksen.

Set over de seneste fem år har en typisk kunde i PFA med en markedsrentepension fået et afkast på 10 pct. om året i gennemsnit, hvilket svarer til, at opsparingen i perioden er steget med 63 pct.

/ritzau/FINANS