Nu vil danske boligejere have sikkerhed

Lån med fast rente vinder frem på bekostning af de variabelt forrentede lån, der er blevet dyrere i gebyrer.

Foto: Rune Feldt.
Læs mere
Fold sammen

Seks ud af ti lån er gennem det seneste år givet med fast rente i realkreditinstitutterne, oplyser Realkreditrådet.

Til gengæld går de etårige flekslån på trods af en historisk lav rente tilbage, viser tallene.

Dermed følger de danske boligejere signalerne og gebyrpolitikken fra realkreditsektoren, der har sat prisen på risiko op.

"Udviklingen viser, at sammensætningen af lån på det danske boligmarked er fleksibel, og at danskerne løbende skifter lån, hvis de finder det attraktivt. Og det er netop en af styrkerne ved det danske realkreditsystem, at folk selv kan vælge og ikke er låst til en bestemt lånetype,” mener Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Ændringen sker typisk, når boligejerne omlægger lån, og det er også der, de møder højere bidragssatser, kursskæring og begrænset belåning, hvis de vil have de rekordbillige renter på etårige flekslån og/eller afdragsfrihed.

Mens danskerne entydigt vender sig væk fra flekslån, så er tendensen ikke så tydelig for afdragsfrihed.

Udlånet af etårige flekslån gik tilbage med 12,1 milliarder kroner og kom dermed lige under en andel af den udestående lånemasse på 30 procent.

Men afdragsfrie lån tabte for første gangs nogensinde også markedsandele siden introduktionen i oktober 2003, påpeger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

"Lånene udgør nu 56,3 procent af udlånsmassen til ejerboliger og fritidshuse mod 56,5 procent kvartalet før," skriver han.

På grund af en stigning i de samlede udlån var der dog stadig tale om en vækst i afdragsfrie lån på 2,1 milliarder kroner i kvartalet.

Samlet steg den udestående mængde af lån til ejerboliger og fritidshuse med 8,3 milliarder kroner i fjerde kvartal i forhold til tredje kvartal, og heraf var de 8,1 milliarder kroner med fast rente.

På trods af de nye vinde er de danske boligejere ifølge Christian Hilligsøe Heinig stadig meget rentefølsomme. Fastforrentede låns andel af det samlede udlån til ejerboliger og fritidshuse i 4. kvartal lå på 32 procent af udlånsmassen.