Økonom: Fogh kan ikke give boligejere skylden

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen kan ikke lægge ansvaret for boligboblen over på boligejerne, mener boligøkonom.

Anders Fogh Rasmussen var statsminister ansvarlig for samfundsøkonomien, påpeger økonom Morten Skak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som statsminister havde Anders Fogh Rasmussen (V) et ansvar for samfundsøkonomien, og derfor kan han ikke skubbe ansvaret for boligboblen over på boligejerne.

Det mener boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak, efter den tidligere statsminister i et interview med Jyllands-Posten afviser, at VK-regeringen - blandt andet med indførelsen af de afdragsfrie lån - var ansvarlige for boligboblen.

- Jeg er ikke sådan en barnepigepolitiker, der mener, at man skal holde folk i hånden. Jeg mener, at man godt kan overlade folk et personligt ansvar, siger Anders Fogh Rasmussen, der var Danmarks statsminister fra 2001 til 2009.

Men den forklaring køber Morten Skak ikke.

- Han siger, at boligejerne må træffe deres egne beslutninger, og det er sådan set rigtig nok, men som statsminister har han et ansvar, ikke for den enkelte boligejer, men for samfundsøkonomien, siger Morten Skak, der peger på, man ikke kan forvente af individet, at det kan gennemskue, hvad de enkelte handlinger betyder for helheden.

- Nogle personer skulle kunne se ud over de enkelte, individuelle handlinger og se konsekvenserne for samfundsøkonomien, og det skulle meget gerne være politikerne, og der kan man sige, at det har svigtet, siger han.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein har tidligere peget på, at indførelsen af de afdragsfrie lån og fastfrysningen af ejendomsværdiskatten »i meget høj grad« var med til at skabe prisboblen på boligmarkedet.

Ifølge Morten Skak var det ikke forkert at indføre de afdragsfrie lån, men regeringen burde have begrænset den populære låneform.

- Det fik en gevaldig udbredelse, meget mere end forventet. Man så, hvordan det påvirkede priserne, og der skulle man efter min opfattelse have grebet ind og begrænset det, siger han.