Hvad kan det nye forslag komme til at betyde for dig?

Forslaget om en ny boligbeskatning kan få afgørende indflydelse på din privat­økonomi. Povl Dengsøe stiller de vigtigste spørgsmål om skatten og giver svarene.

Skatteminister Karsten Lauritzen under fremlæggelsen af regeringens plan for boligbeskatning ved et pressemøde i Finansministeriet onsdag 5. oktober 2016 . (Foto: jens Astrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: jens Astrup

Hvorfor vil regeringen ændre boligbeskatningen?

For det første er det gamle system til at vurdere værdien af boligerne så fejlbehæftet, at over 700.000 boligejere står til at få tilbagebetalt skat. Desuden har skattestoppet fra 2001 gravet en dyb grøft mellem den skat, som boligejerne betaler, og den reelle værdi af deres boliger. Derfor ville det udløse en massiv skattestigning, hvis skattestoppet blot udløb i 2020 som planlagt.

Hvad kommer det til at betyde for husejere?

Det er meget forskelligt alt efter, hvor i landet huset ligger. I landets dyreste boligområder vil regeringen give en anseelig skatterabat til boligejere, der bliver boende i deres huse, der er købt før udgangen af 2020. I landets billigste boligområder er der udsigt til små skattebesparelser, fordi der ikke er udsigt til store hop med de nye vurderinger – og fordi skattesat­serne bliver sat ned.

Hvad betyder det for ejerne af lejligheder?

Skatten på lejligheder stiger mere end på huse, fordi grunde under lejlighedsejendomme har været undervurderet. Det har været endnu sværere at ramme grundværdien under lejligheder end under huse. Til gengæld bliver rabatten, der skal kompensere for stigende skatter for de nuværende ejere og dem, der køber inden udgangen af 2020, så meget desto større.

Hvordan vil forslaget påvirke boligpriserne?

Stigende skatter kommer til at medføre lavere priser, fordi boligkøbere typisk kigger på, hvad den månedlige betaling er for at eje og bebo ejendommen. Det gode spørgsmål er, hvornår det går op for boligkøbere, at de vil blive ramt at den højere skat, og hvor meget rabat de vil kræve på grund af det.

Hvem vinder mest ved regeringens forslag?

Umiddelbart vinder de nuværende ejere af de dyreste boliger i hovedstadsområdet mest på forslaget. De får store skatterabatter, der skal kompensere for den stigning i vurderingerne, som det nye system vil medføre. Til gengæld kan de forudse et prisfald, fordi en ny ejer efter 2020 vil blive ramt af højere skatter.

Hvad siger økonomerne?

At forslaget er meget kompliceret og består af mange enkeltdele. Det er svært at beregne konsekvenserne, før de nye ejendomsvurderinger bliver offentliggjort.