Hovedstadens boligejere bliver de store vindere i Løkkes plan

Der venter en samlet gevinst på knap 70.000 kroner i gennemsnit til hver husejer på Frederiksberg, hvis regeringens plan for fremtidens boligskatter bliver vedtaget. Men de risikerer samtidig, at deres huse falder i værdi.

København. set fra Valby. Ny Carlsbergvej Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver husejerne på Frederiksberg og i København, der bliver de store vindere i regeringens udspil til nye boligskatter. I de to kommuner står en typisk husejer til at få en gevinst på i alt henholdsvis 68.500 kr. og 60.000 kr. i 2021. Husejerne i Rødovre Kommune kommer ind med den tredjestørste gevinst, men familierne i den kommune kan kun se frem til at få et plus på 37.500 kr.

Det viser beregninger, som Berlingske Business har foretaget på baggrund af regeringens forslag til en ny ejendomsvurdering samt nye boligskatter.

I forbindelse med forslaget bliver skattestoppet reelt ophævet fra 2020, men for at undgå, at de nuværende boligejere kommer til at betale mere i boligskat, end de gør i dag, har regeringen foreslået tre geværgreb, der skal afbøde effekterne af den ny boligskat.

Det største greb er, at ventede stigninger i grundskylden bliver aflyst. Derudover vil der blive indført en skatterabat, fordi nye ejendomsvurderinger giver højere værdier af husene i de dyreste af landets kommuner.

Endelig foreslår regeringen en skattelettelse, der kommer via en nedsættelse af satsen for ejendomsværdiskatten, så den fremover bliver beregnet som 0,6 pct. af huset og grundens samlede værdi op til seks millioner kroner. Med de nuværende regler betaler boligejerne én pct. af ejendommens værdi op til godt tre millioner kroner i skat.

Målt i kroner og øre giver de tre elementer tilsammen det størst plus i de kommuner, hvor priserne på husene på forhånd er højest, viser regeringens egne tal baseret på foreløbige, nye vurderinger.

Uhyre komplicerede beregninger

Økonomerne kan ikke forudse, om og hvor meget huspriserne vil falde, fordi kommende boligkøbere ikke bliver omfattet af skatterabatten.

»Det afhænger nok af, om folk kan gennemskue det. Og så afhænger det af, hvad der ellers sker i samfundet med renten og så videre,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Generelt bliver regeringens udspil rost fra en bred vifte af økonomer. Sekretariatschefen i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, mener samlet set ud fra en økonomisk vurdering, at pakken repræsenterer en »god landing« for boligmarkedet efter skattestoppet. Han understreger, at skatterabatten er fastlåst, så man efter 2021 vil opleve en stigning i beskatningen af ejerboliger, hvis boligpriserne går op.

Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, fremhæver også, at der er flere positive elementer i udspillet:

»For det første vil boligskatterne efter 2020 stige, såfremt din bolig stiger i værdi, og de vil falde, såfremt værdien falder. Dermed får boligbeskatningen den ønskede, stabiliserende effekt på boligpriserne, som det nuværende system helt mangler. For det andet sikrer skatterabatten, at eksisterende boligejere ikke fra den ene dag til den anden vågner op med en markant ringere privatøkonomi,« siger hun.

Hun påpeger dog også ulemper ved det nye system. Det er dels uhyre kompliceret, dels er det først og fremmest de nuværende boligejere, der vil få gavn af det.

»I de områder, hvor priserne er steget mest, kommer boligejere, som køber efter 2020, til at betale mere i skat. Det giver et incitament til at købe boligen frem mod 2020. Efterspørgslen vil stige, og det samme vil priserne. Efter 2020 vil efterspørgslen og priserne falde,« siger cheføkonom Signe Roed-Frederiksen.

Mira Lie Nielsen, chefanalytiker i Nykredit, roser også udspillet for at mindske uligheden i priserne landet over, fordi de dyreste boliger fra 2021 igen bliver beskattet hårdere end de billigste. Men hun er skeptisk over for forslaget om at indefryse stigningen i skatten på grunde frem til 2020, så den først skal betales ved salg.

»Alt efter hvordan prisudviklingen er i enkelte områder, kan det forekomme, at en boligejer skal sælge sin bolig på et tidspunkt, hvor priserne er relativt lave, og ejeren er teknisk insolvent. Er der samtidig opbygget en skattegæld, vil det putte en ekstra sten i rygsækken på muligheden for at komme videre,« påpeger hun.