Pensionsopsparing giver underskud for LO-medlemmer

Nye beregninger viser, at LO-medlemmer kunne få tre-fire procent mere ud af deres pensions- opsparing, hvis den i stedet blev placeret som fri opsparing eller som afbetaling på en ejerbolig.

I regeringens 2025-plan bliver der lanceret to løsninger. Dels skal pensionen de sidste år, inden folk trækker sig fra arbejdsmarkedet, indbetales på en aldersopsparing. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LO-medlemmer har udsigt til at miste penge på at være tvunget til at indbetale på deres pensionsopsparing, der er en del af deres overenskomster. Det fremgår af beregninger, som regeringen har fremlagt som en del af den såkaldte 2025-plan for landets langsigtede økonomi.

LO-medlemmer i egen bolig kunne få op mod fem procent mere ud af deres samlede opsparing, hvis den ikke blev indbetalt på en arbejdsmarkedspension, mens LO-medlemmer i lejebolig kunne få lidt mindre.

»I begge tilfælde betyder de eksisterende regler, at set over et helt arbejdsliv giver fri opsparing højere nettoafkast end den fradragsberettigede pensionsopsparing,« konkluderer regeringen.

En del af 2025-planen er at gøre noget ved det såkaldte samspilsproblem, der betyder, at egen opsparing til pension i mange tilfælde ikke kan betale sig, fordi det medfører en modregning i de offentlige ydelser. De sidste års indbetalinger inden pensionering udløser problemet, fordi de sidste års opsparing ikke når at få gavn af den særligt lave skat på pensionsafkast. Og samlet set får det altså for LO-medlemmer hele pensionsordningen til at give mindre afkast, end en fri opsparing kunne have genereret.

»Det er velkendt, at den marginale indbetaling for mange LO-medlemmer kan være omfattet af negativt realafkast. Men det er nyt og tankevækkende, at gennemsnittet af de samlede indbetalinger medfører et tab på tre procent i forhold til, hvis pengene var sparet op som fri opsparing,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen i tænketanken CEPOS.

Løsning haster

Han mener, at problemet skal løses hurtigt.

»Ellers forsvinder legitimiteten og opbakningen til arbejdsmarkedspensioner, og det vil være synd. For det er et godt princip, at vi sparer op til egen pension. Men det skal være et sundt system, hvor der er en klar forventet gevinst ved at spare op – uanset om det er indbetalingerne over hele perioden, eller om det er i de sidste år inden pensionering,« siger han.

Næstformand i LO, Arne Grevsen, nikker genkendende til problemet. Men han oplyser, at problemet endnu ikke er så stort for LO-grupperne, fordi den typiske LO-lønmodtager endnu ikke har sparet så meget sammen, at han/hun bliver modregnet i pensionstillægget. Men han erkender, at problemet vil vokse i de kommende år, så det for LO-modtageren efterhånden ikke kan betale sig at spare op til pension i den sidste del af arbejdslivet.

Arne Grevsen erkender, at mange LO-familier ikke er klar over problemet, fordi systemet er meget kompliceret.

Bonus og ny pension

I regeringens 2025-plan bliver der lanceret to løsninger. Dels skal pensionen de sidste år, inden folk trækker sig fra arbejdsmarkedet, indbetales på en aldersopsparing. Denne pension giver ikke skattefradrag ved indbetalingerne. Til gengæld er udbetalingerne fra den pension skattefri og bliver ikke modregnet i offentlige ydelser.

Herudover vil regeringen indføre en pen­sionsbonus, der skal belønne mellem- og lavindkomstgrupperne, hvis de sparer mere op til pension.

LO anerkender, at regeringen forsøger at finde en løsning på problemet.

»Men regeringens løsning er ikke god nok. Aldersopsparingslivrenten løser samspilsproblemet for dem, der højst har fem år til folkepensionsalderen, men resten vil stadig have et problem. Derfor skal der findes en bedre løsning. Man kan for eksempel overveje at åbne for indbetalinger til aldersopsparingslivrenten i en længere periode end de fem år, som regeringen har foreslået,« siger Arne Grevsen.

Mads Lundby er skeptisk over for flere dele af regeringens forslag.

»Jeg er skeptisk over for pensionsbonus, fordi den er så kompliceret, at ikke mange vil forstå den. Og så er jeg skeptisk over for løsningen med at indbetale en arbejdsmarkedspension på en aldersopsparing. Muligheden er der allerede i dag, og arbejdsmarkedspensionskasserne har kun indbetalt 165 mio. kroner til alderspension, selv om de samlede pensionsindbetalinger udgør 110 mia. kroner. Det viser, at de har vendt aldersopsparing ryggen. Jeg har derfor svært ved at se, at regeringens forslag vil få arbejdsmarkedspensionskasserne til at begynde at indbetale på aldersopsparinger,« siger han.

Kommer op at flyve

Regeringens beregning viser, at ved udnyttelse af pensionsbonus og alderspension kan tabet ved indbetalinger til pension vendes til et lille plus. Den nye aldersopsparing begrænses til indskud på max 5.000 kroner årligt, når man har mere end fem år til pension. Når man har mindre end fem år til pension, øges loftet til 50.000 kroner årligt, og udbetalingen kommer som en livrente.

Direktør Per Bremer Rasmussen i Forsikring og Pension mener, at regeringens forslag er administrativt tungt – men at det »nok skal komme op at flyve«.

»Mine medlemmer skal jo rådgive folk om, at når de nærmer sig pensionsalderen – ti år før – så beskatter man i realiteten indbetalingerne meget hårdt,« siger han.

Rådet kan netop være at flytte indbetalinger over på aldersopsparing, men mange af arbejdsmarkedspensionskasserne har ikke indført aldersopsparing, bekræfter Per Bremer Rasmussen.

Mads Lundby mener, at problemet skal løses på en helt anden måde, end regeringen lægger op til. Et ekstra fradrag på ti til 15 procent til alle, der sparer op, skal give et større incitament til at spare op. Og derefter en fuld udbygning af en obligatorisk pensionsopsparing.