Guld er det nye skattefif

Med en fælleseuropæisk klapjagt på skattely kan guld være det nye fif til fusk med skat.

Foto: Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den europæiske jagt på kontinentets skattely har senest lukket muligheden for at skjule konti i lande som Monaco og Andorra. Dermed tvinger de lyssky penge til at finde nye gemmesteder, skriver borsen.dk, og det kan give guldbarrer en renæssance som finansielt skjulested.

"Guld har ingen nummerplade. Derfor kan man godt forestille sig, at nogle erstatter deres udenlandske konti med guld og gemmer det af vejen," siger Kai Lindberg, underdirektør i Lån & Spar Bank, til borsen.dk.

Omfanget er selvsagt ukendt, men underdirektøren er ikke i tvivl om, at folk allerede i dag skjuler værdier i guldbarrer. De tyske myndigheder er gået så langt, at de har købt oplysninger om egne borgeres konti i schweiziske banker, mens mange skattely under frivilligt tvang har overgivet sig.

I september skrev dagbladet Børsen, at mere end 1600 mia. kr. - omtrent det samme som hele Danmarks bruttonationalprodukt - over fem år er blevet overført til skattely i 55 lande.

"Vi ved, at store summer penge er ført ud af landet, og her kan nogle af de penge godt være blevet gemt i guldbarrer. Det kan have været med til at drive guldprisen op," påpeger Kai Lindberg.

Ekspert i personskat Bo Sponholtz fra PWC forklarer, at folk, der gemmer penge, ser på opdagelsesrisikoen.

"Med guldbarrer er der mindre sandsynlighed for at blive opdaget end ved mange andre værdiopbevaringer. Guldbarrer fylder ikke meget i en bankboks og er derfor nemmere at gemme," siger Bo Sponholtz til borsen.dk.

Så gør det jo ikke noget, at prisen på guldklumperne er eksploderet de seneste år med en fordobling under finanskrisen til nye rekordniveauer. En guldbarre på typisk 12,4 kg. er i dag oppe i en værdi på 3 mio. kr.

Men de store prisstigninger på guld sammenlignet med andre aktivklasser er også med til at gøre guld til en knap så åbenbar løsning som skattely, mener Bo Sponholtz.

"Desuden skal du som investor være sikker på, at du køber den rigtige karat og ikke handler med svindlere. Jeg tror i stedet, at mange vælger at ligge inde med kontanter," vurderer skatteeksperten.