Guld kan blive den næste investerings-boble

Daglige tigerspring til nye rekordniveauer for guldprisen får alarmklokkerne til at ringe.

Er guld på vej mod en kunstig prisboble? Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på ædelmetallet er fordoblet siden finanskrisens udspring i sensommeren 2007 og har i dag sat ny rekord tæt på 1350 dollar pr. ounce. I samme periode er USAs store aktieindeks Dow Jones faldet 18 procent - det illustrerer med al tydelighed guldets vilde glansperiode.

Men den lange himmelflugt har spredt frygt for en ny boble på finansmarkederne, skriver borsen.dk.

"Guld har som aktivklasse fuldstændig outperformet alt andet, og det ligner en spekulativ boble. Vi ser en relativ stor risiko for en guldboble i øjeblikket," siger underdirektør Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank til borsen.dk.

Men en eventuel guldboble kan vise sig at holde længe, før den brister. Det så vi med IT-boblen og senest med boligboblen.

"Med de store prisstigninger kan man overveje at stige på. Men så snakker vi om spekulation frem for investering. Det er en meget voldsom stigning for guld, og toppen kan bestemt godt være nået," vurderer underdirektøren.

Læs også: Aktie-helvede kan lynhurtigt bryde løs

Johannes Worsøe har som Senior Vice President i den californiske bank Union Bank ansvaret for store investeringer i blandt andet guld. Uro i både USA og Europa har fået investorerne til at vende sig mod guldet. Når prisen stiger så hurtigt, er der altid en boblerisiko, lyder konklusionen fra Union Bank.

"Forrentningen på guld er 0 procent. Men det er den også på mange vestlige valutaer i øjeblikket, og derfor har alt fra centralbanker, institutionelle investorer til menig mand valgt at satse på det fysiske guld og dermed været med til at presse prisen op," siger Johannes Worsøe til borsen.dk.

Ejer man guld, så hold fast, lyder anbefalingen fra bankdirektøren. Ejer man ikke guld, kan man købe nu eller tro på, at det bliver billigere.

"Guldprisen kan sagtens fortsætte højere op, men jeg tror godt, det kan betale sig at vente på et pull back. Prisen bliver ikke ved med at stige 1 procent om dagen som i de sidste par dage uden et pull back her og der," konstaterer han.

Læs også: Sådan spreder du din investering

Og guldets markedsværdi er virkelig eksploderet. I september steg guldprisen 5 procent og er i oktober vokset yderligere 3 procent. Tirsdag tog guldet for eksempel et kursspring på 25 dollar pr. ounce (31,1 gram).

"I USA kører der TV-reklamer, hvor amerikanerne af guldforhandlere opfordres til at komme forbi og sælge deres gamle familiesmykker. Det viser en klassisk boblementalitet, som vi skal lægge mærke til," påpeger Union Banks Johannes Worsøe.

Danske Bank tror på, at guldet vil sætte rekord i tredje kvartal og så søge sydover. Men prisen er svær at spå om, og lave renter og likviditet fra centralbankerne skaber fare for en prisboble på guld, mener senioranalytiker Christin Tuxen.

"Der er store mængder penge, som søger efter afkast, og her er det oplagt at søge mod aktier og guld. Om det faktisk udløser en boble, vil jeg nødigt vurdere," siger Christin Tuxen til borsen.dk.

Med guldprisens kursridt er det ifølge Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank tid for privatinvestoren til at rebalancere sin portefølje og tage gevinsten fra guldets stigning.

"Som investeringsrådgiver bør man anbefale investorerne at nedbringe deres guldbeholdning og måske endda ligge lavere end neutralt på guld, da prisen pludseligt kan falde kraftigt," anbefaler hun.

Et råd kan være at tage hele gevinsten hjem og beholde den oprindelige investering. Altså er guld gået fra at udgøre 5 procent til 10 procent af porteføljen, så sælg ud ned til de 5 procent.