Guldgevinst går danske næser forbi

Guldpriserne når nye rekorder dagligt i øjeblikket. Men handler man i danske kroner, kan man blive slemt skuffet over gevinsten.

Investorerne har kastet sig over guld, som er steget voldsomt den seneste tid - men dollaren er i samme periode faldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Sebastian Derungs/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mens guldet er steget, er dollaren svækket over for kronen. Og den svækkelse modgår stigningen i guldprisen, forklarer Christin Tuxen, senioranalytiker i Danske Markets, til Borsen.dk.

"Og ser man på guldprisens udvikling i september målt i danske kroner, er den faktisk faldet en smule," siger hun til borsen.dk og fastslår:

"Er man en dansk investor i guld, kan man få sin gevinst ædt op af de valutabevægelser, vi ser for tiden - og der er jo nok af dem."

Frygt for double dip og svage valutaer har i en periode fået mange investorer til at søge mod guld. I september er dollarprisen på guld således steget 8 procent og handles nu omkring 1.351 dollar pr. ounce. I samme periode er dollaren svækket med 9,65 pct. over for kronen og handles i kurs 5,33 kroner for en dollar.

Udviklingen de seneste måneder har sammenlagt betydet, at guldprisen i danske kroner er steget hen over sommeren for i september at opleve et lille fald.

Samme fænomen - at en svag dollar modvirker en prisstigning - gælder i øvrigt også for olien. Prisen har ikke rykket sig meget, når man måler den i euro, hvorimod olien er steget pænt i dollar. Både for olie og guld gælder det, at investorer kan sikre sig mod dollarens fald ved at fastlåse kursen, hvor markedet tillader det.

"Det gør mange danske virksomheder blandt andet. De låser dollarkursen fast til f.eks. danske kroner eller euro," siger Christin Tuxen.