Forbrugerne snydes af dyre billån

Renterne er ofte lave, men med ekstraomkostningerne kan det blive en dyr forretning at låne penge af bilforhandlerne til at købe ny bil, advarer bilistorganisationen FDM og den uafhængige bankportal Mybanker.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom renterne på billån er lave, så kan det blive en omkostningsfuld affære at låne penge til at købe ny bil hos forhandlerne, advarer bilistorganisationen FDM og den uafhængige bankportal Mybanker.

Det skriver Politiken.

Det er ifølge FDM og Mybanker især lånene til de populære minibiler, der koster under 100.000 kroner, der kan blive dyre for bilkøberne.

For selvom forhandlerne typisk tilbyder en rente på tre procent eller lavere, så kan omkostningerne i forbindelse med etablering af lånet løbe op. Det er ifølge Politiken helt almindeligt med 15.000 kroner for et lån på eksempelvis 80.000 kroner. De penge lægges oven i lånet, og så bliver den reelle rente nærmere ti procent.

»Bilforhandlerne opfører sig som lånehajer,« siger direktør John Norden fra Mybanker til Politiken.

Hos FDM, der selv tilbyder billån uden engangsomkostninger, siger forbrugerøkonom Allan Skytte Christensen:

»Forhandlernes fortjeneste på de små biler er nærmest et ’rundt nul<saxo:ch value="226 128 153"/>, så derfor skal de tjene penge på andet. Det gør de blandt andet på billån, så bilkøberne skal gøre sig klart, at de står over for en bankmand snarere end bilforhandler«.

Administrerende direktør i bilforhandlerorganisationen AutoBranchen Danmark, Jens Brendstrup, afviser, at bilforhandlerne manipulerer med låneomkostningerne. Han mener ikke, at man kan se på en enkelt post ud af et bilkøb og kalde den ublu.

»Prisen på et lån er en handelsvare«, siger han til Politiken og fortsætter:

»Der foregår masser af forhandlinger om lån, ekstraudstyr og bilpriser rundt omkring hos bilforhandlerne«.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe oplyser, at bilforhandlernes praksis ikke er ulovlig, så længe der er skiltet ordentligt med omkostningerne, da Folketinget ikke har sat et loft over ekstraomkostninger ved lån.

Der er ifølge Politiken ikke opbakning til at stramme reglerne ved eksempelvis at sætte et loft. Forbrugerordfører for de Radikale Ida Auken (R) vil dog bede erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) om at kortlægge problemets omfang.