Folkemøde og hip mad trækker op: Bornholmske sommerhuse er igen populære

Klippeøen langt mod øst er blevet et populært feriemål - og priserne på sommerhuse er steget.

Der bliver solgt flere og flere fritidshuse på Solskinsøen i Østersøen. I 1. halvår af 2016 blev der registreret 80 salg, mens tallet for samme periode året før var 61, og for blot fem år tilbage var antallet helt nede på 39 salg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

7.300 km - og lidt til.

Der er exceptionelt meget kyststrækning i Danmark. Til glæde og gavn for de mange, der hver sommer nyder skovjordbær, friske fisk og en kold dukkert i og nær sommerhuset.

Og mens det før har været toppen af Jylland og Nordsjælland, der har lokket feriefolk til som fluer til en skål rødgrød med fløde, har en ny spiller meldt sig på banen.

Her skal silden være røget, kirkerne runde og isen opkaldt efter en troldedreng. Markedet for sommerhuse på Bornholm er nemlig i stærk, opadgående retning, viser en opgørelse fra boligsiden Boliga.*

Flere solgte til højere priser

Der bliver solgt flere og flere fritidshuse på Solskinsøen i Østersøen. I 1. halvår af 2016 blev der registreret 80 salg, mens tallet for samme periode året før var 61, og for blot fem år tilbage var antallet helt nede på 39 salg.

Og køberne har også måtte betale mere for hver enkelt kvadratmeter end sidste års nyslåede sommerhusejere.

- I år har været vores bedste sommerhusår nogensinde. Priserne er stadig lavere end andre steder i landet, men der kommer mindre og mindre til salg for hver måned, så mon ikke det er mange af dem, der har gået og lurepasset, som har slået til, siger daglig leder hos danbolig Nexø, Peter Jensen til Boliga.

Tallene bakker da også hans erfaring op. Kvadratmeterprisen for første halvår i år var 13.070 kr., mens den i samme periode 2015 var 11.231 kr. og i 2014 lød 11.224 kr.

En væsentlig stigning, omend øen stadig er en kende bag landsgennemsnittet, hvor en kvadratmeter sommerhus kostede 14.844 kr. i første halvår 2016.

Solskin og folkemøde

Klippeøen kan da også bevisligt byde på flere solskinstimer end de fleste andre steder i landet, men mulighederne på øen er også blevet mere mangfoldig de senere år, forklarer Peter Jensen:

- Der sker en masse positivt på Bornholm. For ti år siden var det primært lejrskoler, der kom hertil. Men de senere år er der for eksempel kommet Folkemødet i Allinge, og det har fået folk til at investere i en bolig herovre. Og så er der også gourmet-turister, som f.eks. besøger restaurant Kadeau (populær restaurant med én stjerne i Michelinguiden, red.) siger Peter Jensen og fortsætter:

- Der kommer jo ikke just færre mennesker de kommende år, så der er også en økonomisk sikkerhed i at købe et sommerhus, man kan leje ud, siger han.

Desuden understreger han det store fokus på lokale råvarer og mad, der er opstået på Bornholm, som en grund til mange har valgt at købe sig et sommerhelle på øen.

Vil du også til Bornholm? Her kan du se de udbudte sommerhuse.

* Boliga har beregnet salgs-kvadratmeterprisen ud fra de tinglyste salg i 1. halvår 2016, 2015 og 2014.