Spa, sauna og høje priser: Kæmpe forskel på nye og gamle sommerhuse

Det søde sommerhusliv. Hvor der er tid, nærhed og luksusdetaljer som spa og sauna - hvis altså huset et nyt.

ARKIVFOTO: sommerhus til salg i Hals. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For er det landlige helle bygget i nærværende årtusinde, vil man langt oftere kunne forkæle sig selv med en wellness-light oplevelse, skriver boligsiden Boliga.

Huset koster typisk også mere, men det er der en god forklaring på:

»Hvis man vælger et nyere sommerhus, er det en helt anden model, man køber. Det er næsten som at sammenligne en BMW med en Skoda,« siger Peter Monrad, indehaver og mægler hos Vestkystmægleren.

Spa og udlejning

Næsten hvert andet sommerhus, der er bygget efter år 2000, har spa eller spabad. Det drejer sig helt præcist om 47 procent, mens det tilsvarende tal for husene bygget op til årtusindeskiftet er 11 procent. Det viser en opgørelse, Boliga har lavet.*

»Mange køber sommerhuse for at leje dem ud, og der har detaljer som netop spabad en stor betydning for prisen. Lejen kan næsten fordobles, hvis der er en lækker hjørnespa,« siger Peter Monrad.

Er det mere den varme fornemmelse i en sauna, der er et hit, er det også de nyere sommerhuse, der skal kigges på.

Der er nemlig sauna i 38 procent af nybyggeriet, mens kun 14 procent af husene, der er bygget fra bygget fra ruder konges barndom til 1999, kan byde på den fornøjelse.

Nyt er dyrt

Det koster dog at få en nyere model. På landsplan måtte man slippe 17.966 kr. for hver kvadratmeter nybygget sommerhus, mens de "gamle" koster 15.447 kr, viser tal fra Boliga.**

De dyreste sommerhuse finder man i Region Hovedstaden, der dækker den nordsjællandske kyst med velbesøgte sommerferiesteder som Hornbæk, Tisvildeleje og Gilleleje.

Her koster sommerhusene 24.538 kr. for den nyere slags og 20.506kr. for dem, der har lidt flere år på bagen.

Den billigste region er Sjælland. Her skal man slippe 15.888 kvadratmeteren for de nyere boliger, mens man kan nøjes med 13.256 kr. for dem fra sidste århundrede.

Her kan du se alle fritidshuse bygget efter år 2000

Og her er så alle dem, der er bygget før år 2000

* Beregningerne er på baggrund af de udbudte fritidshuse per 13. oktober 2016. Der er opgjort, hvor stor en andel af husene, der også matcher med søgninger på spa eller spabad.

** Boliga har beregnet de gennemsnitlige udbudskvadratmeterpriser fordelt på henholdsvis lejligheder bygget før og efter år 2000.