Finanstilsynet sætter fokus på den stigende risiko for pensionskunder med markedsrente

Et af ugens store temaer var, at Finanstilsynet har sat skarpt lys på det faktum, at flere og flere danske pensionskroner løber en større risiko end tidligere.

Et af ugens store temaer var, at Finanstilsynet har sat skarpt lys på det faktum, at flere og flere danske pensionskroner løber en større risiko end tidligere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere af deres pensionsmil­liarder investeres til såkaldt markedsrente, hvilket betyder, at den enkelte kunde har vinket farvel til garanti og sagt goddag til mere risiko.

Det påpeger Finanstilsynet og råber nu vagt i gevær, fordi udviklingen markant ændrer forholdene for den enkelte danskers pen­sionsopsparing på en række punkter:

Først og fremmest overtager den enkelte dansker selv hele eller det meste af risikoen for, at pensionsopsparingen falder som følge af tab på finansmarkederne.

Alternative investeringer

Risikoen ved at investere til markedsrente kan desuden være svær at få hold på, fordi der er stor forskel på definitionen af risiko i de enkelte selskaber. Det betyder i praksis, at en pensionskunde med middelstor risiko nærmest kan påtage sig en høj risiko i et selskab og lav risiko i et andet, påpeger tilsynet.

Dertil kommer, at pensions­forvalterne blander flere og flere såkaldt alternative investeringer ind i pensionsopsparingerne i jagten på afkast, mens renten er i bund.

Den type investeringer kan være svær at afkode risikoen på, og for at toppe det hele op lander pensionsopsparing til markedsrente mellem nogle regelsæt, så tilsynet har svært ved at holde hånd i hanke med forbrugernes forhold.

Sort snak for de fleste

Det grundlæggende problem er, at pensioner er sort snak for de fleste, og det gør det endnu mere kritisk, at risikoen for den enkelte stiger, mener cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

»Min opfordring er, at pensionsselskaberne ikke laver så komplicerede produkter, når der er så mange fordele ved enklere produkter,« siger Morten Bruun Pedersen.

Cheføkonomen vurderer, at enklere pensions­typer både kan være billigere og lettere at rådgive om. Men han tror ikke på, at mere information vil hjælpe noget, fordi danskerne grundlæggende ikke interesserer sig for en opsparing, der er tvungen, og som først skal bruges om mange år.