Ejendomsmæglere: Overskud trods krise

På trods af et drastisk fald i omsætningen forventer de fleste ejendomsmæglere at komme ud af 2008 med overskud.

Mange mæglere regner med at afværge underskud for 2008 trods den faldende omsætning af boliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Steffen Ortmann

Bolighandlen i Danmark er næsten gået i stå i visse områder. Og med den ejendomsmæglernes omsætning. 2008 blev ifølge Home et ”grimt år” for branchen, og Berlingske Research har spurgt en række mæglere, hvad de forventer af regnskabet for 2008.

Den største gruppe på knap en tredjedel forventer fald i omsætningen på mellem 20 og 29 procent, mens knap 20 procent forventer fald på mellem 10 og 19 procent. 17 procent forventer fald på under 10 procent, mens i alt godt 14 procent forventer mellem 40 og 74 procent lavere omsætning.

Som resultat af den faldende omsætning forventer en tredjedel af de adspurgte mæglere et fald i overskuddet på 10 til 19 procent, 20 procent forventer et fald på 20 til 29 procent, og 22 procent forventer et fald på op til 10 procent.

Kun 17,8 procent forventer et underskud, og knap halvdelen forventer et overskud for 2008.

Læs også: Det bliver dyrere at sælge hus

Men de er optimistiske, vurderer vicedirektør Thomas Torp fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

”Jeg er overrasket over, at de ikke er mere negative. Der bliver solgt færre boliger, og mæglerbutikker lukker. Men det glæder mig da, at halvdelen af dem forventer overskud. Det har været et rigtigt dårligt år, og hvis de får sorte tal efter det, så driver de en sund virksomhed,” siger han.

I årets løb er der lukket i omegnen af 80 butikker ud af de 1.540 butikker ved årets indgang. Mæglerne oplyser i svarene, at knap 45 procent af dem har fyret medarbejdere. Kun knap fire procent har fortsat planer om at fyre medarbejdere, mens 13,4 procent dog svarer måske.

Homes butikker har barberet medarbejderskaren ned med op til 200 til de nuværende 900, oplyser kommunikationschef Niels Carstensen.

”Det har været et grimt år, og når de får overskud, vil det formentlig være lille,” vurderer Niels Carstensen.

Spørgsmålene er besvaret af 18 procent af mæglerne i Danmark.

Læs også: Banker i baglås over for boligkøbere