Danskerne sparer op i blinde

Næsten fire ud af ti danskere aner ikke, om de sparer nok op til pension. Og rigtigt mange mener ikke, at de får nok hjælp fra deres pensionsselskab. Det viser ny undersøgelse fra TNS Gallup.

Danskerne sparer op i blinde, og de danske pensionsselskaber er alt for dårlige til at give klar besked til deres kunder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne sparer op i blinde, og de danske pensionsselskaber er alt for dårlige til at give klar besked til deres kunder. Hver fjerde dansker mener ikke, at vedkommende får nok oplysninger og gode råd fra deres pensionsselskab til at kunne sikre deres økonomi i den tredje alder.

Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har udarbejdet for Business. Et repræsentativt udsnit på 710 danskere mellem 25 og 60 år er blevet spurgt om en række forhold omkring deres pension. På spørgsmålet om, hvorvidt de modtager tilstrækkelige oplysninger og rådgivning om deres pension, svarer 25 pct. nej. 20 procent ved ikke.

Herudover er der hele 61 pct., som siger, at de ikke ved, hvor meget de har sparet op den dag, de går på pension. Det svarer 37 pct. ja til, mens de øvrige ikke ville svare.

Direktør i Nordea Liv & Pension Steen Michael Erichsen kan godt forstå svarene, men skyder samtidig lidt på nogle af de andre spillere i branchen samt regeringen.

»Jeg kan godt forstå tallene. De hænger sammen med, hvilken service og type af rådgivning den enkelte kunde har. Mange har slet ikke mulighed for at få flere former for rådgivning. Hvis man har mulighed for få råd både via telefon, digitalt og et personligt møde, er tallet for højt. Problemet er, at det langtfra er alle steder, at det bliver tilbudt,« siger Steen Michael Erichsen, der samtidig understreger, at et væld af reformer hele tiden har ændret danskernes vilkår for at spare op til pension.

Her skal det offentlige på banen og hjælpe med at fortælle, hvad der foregår, mener Nordea.

»Der skal udsendes information fra regeringens side, som belyser konsekvenserne af de forskellige reformer. Der er ingen grund til at holde befolkningen i mørke på det her område. De fleste ved ikke engang i hvilken alder, de kan gå på pension efter de nye regler,« siger Steen Michael Erichsen.

I undersøgelsen fra Gallup kan man også se, at 39 procent af danskerne sparer op til pension ved at sætte penge i en bank eller et pensionsselskab ud over deres obligatoriske pensionsordning. Herudover er der 32 pct., som sparer op gennem investering i hus eller ejerlejlighed. Det er kun en femtedel af de adspurgte, som kun har deres arbejds-giverpension.

Uafhængig økonomisk rådgiver fra Confida, Marianne Thørs, er ikke overrasket over tallene. Men hun understreger, at strategien med at bruge mursten som opsparing ikke er så god som tidligere.

»Opsparing i fast ejendom har indtil for få år siden været en ganske god idé og noget, som for mange har været trygt og sikkert. Det er det bare ikke længere. Flere banker og realkreditselskaber siger nu nej til kunder, som ønsker at låne nogle af de penge, som de har sparet op i boligen, når de skal på pension og dermed er den gode latin om at være gældfri ved pensionering en saga blot,« siger hun.

»At spare meget af sin formue op i boligen og kun kunne komme til pengene ved at sælge den rimer ikke så godt med de ønsker, som jeg møder hos mine kunder. Derfor er den gamle lære om ikke at lægge alle æg i samme kurv stadig god latin. Man skal fordele opsparingen mellem fast ejendom, pension, fri opsparing og eventuelt opsparing i virksomhed,« siger Marianne Thørs, der påpeger, at pensionen er den største opsparing, som vi kommer til at foretage os