Tusinder betaler for meget til pension

Efter det modsatte budskab har runget i årevis, konkluderer landets næststørste pensionsselskab Danica, at langt over en halv million danskere sparer for meget op til pension og er overdækkede af deres livsforsikring.

Efter det modsatte budskab har runget i årevis, konkluderer landets næststørste pensionsselskab Danica, at langt over en halv million danskere ligger for mange penge i grisen til deres pension. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 630.000 danskere sparer for meget op til deres pension. Det er den opsigtsvækkende konklusion på pensionskoncernen Danicas gennemgang af 3.000 kunders pensionsforhold med et nyt analyseværktøj, Pensionstjek, der medregner boligformue, fri formue og samtlige pensionskilder, danskerne har.

De 3.000 kunder har firmapensioner og er repræsentative for Danicas kunder. Og hvis tallet skaleres op til de 1,8 mio. danskere, der har en indkomst på mindst 200.000 kr. årligt, kommer man frem til de 630.000 danskere, der sparer for meget op.

Samtidig tyder tallene på, at 650.000 danskere er overdækkede mod tab af erhvervsevne og 520.000 er overdækkede ved dødsfald i de livsforsikringer, der er en del af firmapensionsordningerne.

Langt færre er underdækkede, mens et flertal trods alt er dækkede ifølge Danicas og de fleste andre pensionsselskabers anbefaling, der for opsparingens vedkommende lyder på at have en pension på 80 pct. af slutlønnen inden pensionen.

»Vi bruger rigtig mange penge på forsikringer og pensionsopsparing, men ofte bruger vi dem forkert. Summen af det, man indbetaler til sit pensionsselskab, kan være tilstrækkelig, men fordelingen af indbetalingerne på opsparing og forsikring kan være helt forkert. Vi har ikke før nu været i stand til at sikre vore kunders behov også efter, at de har oprettet en pensionsordning,« siger adm. direktør i Danica Per Klitgård.

Typisk har kunder med en firmapension fået rådgivning, da de kom ind i ordningen. Men efterfølgende er det langt hen ad vejen op til kunden selv at justere den efter ændringer i livssituationen.

»Hvis vi efter mødet med vores nye kunde på vej ud af døren blot siger »du kan ringe, hvis der er noget«, så ringer telefonen aldrig. Folk går op i mange andre ting end pension,« siger Per Klitgård.

Budskabet om, at mange danskere sparer for meget op til pension, bliver dog afvist af en række andre af de store spillere i branchen. Det gælder PFA Pension, Nordea Liv & Pension samt SEB Pension.

»I Danicas regnestykke springer man nogle væsentlige elementer over. Man lægger til grund, at alle arbejder hele arbejdslivet, til de bliver pensioneret på fuld tid. Hvis man lægger det til grund, er det korrekt, at mange i lavindkomstgrupperne sparer for meget op, men det er langt fra altid tilfældet,« siger direktør i Nordea Liv & Pension Steen Michael Erichsen.