Ekspert: Drop faste pensions-indbetalinger og betal gæld

For mange kan det ikke betale sig at spare op til pension, fordi modregning af offentlige ydelser æder gevinsten. Betal gæld af først, lyder rådet.

PFA har regnet sig frem til, at alene den stigende andel af ældre vil medføre, at der mangler 90 milliarder kroner til velfærd i 2025. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske pensionssystem er meget firkantet og koster tusinder af danskere penge, fordi det i mange tilfælde ikke giver plads til at tilrettelægge privatøkonomien bedst muligt. Det påpeger pensionsmægler og aktuar Jørgen Svendsen, som påpeger, at danskerne på samme tid er et af de mest forgældede folk i verden og blandt dem, der selv sparer mest op til pension.


»De unge mennesker, som er ved at etablere sig, bør ikke spare 15 procent sammen til pension. Det vil være mere fornuftigt at skrue ned til fem procent. Og folk med indtægter på 250.000 kroner bør slet ikke spare op i pensionsordninger, men hive pengene ud til at spare op ved siden af eller betale af på gæld,« siger han.

Det skyldes den voldsomme modregning af offentlige ydelser, og det får nu landets største pensionsselskab PFA til at foreslå en arbejdsgruppe, der skal kortlægge, hvordan det samlede skattetryk og modregningsreglerne udhuler danskernes incitament til selv at spare op til pensionen.

»Rigtigt mange danske lønmodtagere er omfattet af firma- og overenskomstdækkede pensionsordninger. Men især modregningsreglerne gør, at en del lavtlønsområder ville være lige så godt tjent med at lade være, fordi de ekstra pensionspenge, de får udbetalt, bare bliver modregnet krone til krone i de ydelser, de alligevel ville have fået,« siger koncerndirektør Lars Ellehave-Andersen.

Han opfatter det ikke som en løsning, at lavindkomstgrupperne bare lader være med at spare op til pension.

»Det er efter min opfattelse en helt forkert tilgang til det. Et kig i krystalkuglen viser nemlig, at der i løbet af relativt få år vil opstå et økonomisk hul i velfærden, hvor staten får mere end svært ved at kunne honorere borgernes fulde efterspørgsel på velfærd,« siger han.

PFA har regnet sig frem til, at alene den stigende andel af ældre vil medføre, at der mangler 90 milliarder kroner til velfærd i 2025 – selv når velfærdsforbruget øges med to procent årligt i perioden.

Afdelingsdirektør i SEB Frank Pedersen giver Jørgen Svendsen ret i, at man skal skele til sin gæld, før der sættes penge ind på pen-sionsordningen.

»For langt de fleste vil det være en fordel at indbetale på pension frem for for eksempel at afdrage mere på et realkreditlån, hvis de ved indbetaling har fradrag i topskat og ved udbetaling af pensionen ikke betaler topskat. Så giver 48 indbetalte øre 63 ud igen. Men dyr gæld bør nok være første prioritet at få ud af verden. Det er nok ikke en fordel at indbetale mere til pension, hvis du betaler otte til ti procent i rente på gæld,« siger han.