Danskerne holder fast i jobbet

Lønnen er god nok, mener stadig flere danskere. Krisen har gjort, at vi søger efter tryghed og bliver i vores nuværende job.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne vil holde på det sikre. Finanskrisen har sendt chokbølger gennem det danske arbejdsmarked, og det har fået flere danskere til at holde fast i deres nuværende arbejde.

Tilfredsheden med jobbet og lønnen vokser. Det viser en helt ny rundspørge blandt 1.900 danskere som Analyse Danmark har lavet for organisationen ASE.

De mange danskere er blevet spurgt, om deres holdninger til deres beskæftigelse og løn.

Svarene viser, at glæden over jobbet stiger. Lige over 60 pct. svarer, at de er tilfredse med lønnen.

Det er ti procentpoint mere end ved samme undersøgelse for to år siden. På spørgsmålet om du er træt af dit arbejde, svarer 83 pct., at det er de ikke.

For to år siden var det kun 76 pct. På samme måde svarer hele 65 pct. nej til at ville skifte til et andet job, selv om det er muligt.

Direktør i ASE Jesper Bøge er ikke i tvivl om, at det er den økonomiske krise, som sætter sine spor.

»Ledigheden stiger, og det får folk til at lægge vægt på tryghed. Folk bliver lettere at stille tilfredse. Mange er blevet opmærksomme på, at det ikke alene er den udbetalte løn, der er afgørende for indkomstgrundlaget. Reallønnen er lige så vigtig,« siger Jesper Bøge.

»Udfordringen ved det kan være, at det går ud over fleksibiliteten. Det er godt for de nuværende arbejdsgivere, men det er ikke helt så godt for mobiliteten, når færre vil prøve kræfter andre steder,« siger Jesper Bøge.

I undersøgelsen fra ASE er danskerne ligeledes blevet spurgt, hvad der kan få dem til at skifte job. Bedre løn er den absolutte topscorer, men tallet er svagt faldende.

Til gengæld er der stadig flere, som vil skifte arbejde, hvis de får en bedre arbejdstilrettelæggelse eller bedre udviklingsmuligheder.

Jesper Bøge understreger, at ledelsesforhold og bedre arbejdsmiljø er to nøglepunkter, som kan få folk til at sige ja til et nyt job.

Får en høj løn

Hos både Dansk Industri, DI, og Dansk Metal kommer resultaterne fra ASE ikke som den store overraskelse. De to organisationer fastsætter løn og arbejdsvilkår ved overenskomstforhandlingerne hvert andet år.

Herudover er der lokale lønforhandlinger på de enkelte virksomheder én gang om året, og det er dem, som er afgørende for, hvor meget mere medarbejderne får i løn.

»Når mange er tilfredse med deres løn, kan det skyldes, at de rent faktisk får en god løn. I løbet af krisen er folk blevet mere bevidste om det høje lønniveau, vi har herhjemme. Det er svært at konkurrere med udlandet,« siger underdirektør i DI Steen Nielsen.

»Hvis vi skal have flere arbejdspladser, skal vi have styr på omkostningsniveauet. Men det er selvfølgelig svært at sige, om den større tilfredshed med lønnen gør, at lønkravene ender med at blive mindre,« siger Steen Nielsen.

Cheføkonom hos Dansk Metal Allan Lyngsø erkender, at det i øjeblikket er svært for fagforeningens medlemmer at fastholde reallønnen. Men han mener, at det er der opbakning til blandt medlemmerne.

»Vi så det ved de sidste overenskomstforhandlinger, hvor resultatet ikke var prangende. Alligevel var der stor tilslutning til resultatet,« siger Allan Lyngsø.

Blandt danskere med længerevarende uddannelser er der stadig en del, som oplever lønstigninger på mere end inflationen.

Det gælder bl.a. for de privatansatte Djøf’ere. De havde sidste år en gennemsnitlig lønstigning på 3,5 pct. Den faldt en anelse i år til 3,4 pct.

Men lønforhandlingschef hos Djøf Helene Rafn understreger, at hendes medlemmer er påvirket af krisen. Hun kan derfor godt genkende billedet i undersøgelsen fra ASE.

»Alle er mærket af mediernes daglige historier om fyringer. Lønudviklingen er ikke gået i stå, men der er meget store variationer,« siger Helene Rafn og påpeger, at nogle brancher er hårdere ramt af krisen end andre.

Karrieren kan gå i stå

Hun påpeger samtidig, at Djøf’erne i langt større grad er begyndt at holde fast i deres nuværende job.

»Det vi hører er, at mange sætter trygheden højt. De vil gerne skifte til et nyt job, men lader være, fordi de i givet fald skal til at starte forfra med kortere opsigelsesvarsel og en chef, de ikke kender,« siger Helene Rafn.

»Tidligere var problemet ikke så stort, for tog de fejl, kunne man altid få et nyt job. Men det kan man ikke bare i dag. Det gør, at dem som sidder i gode job, ikke vil skifte,« siger Helene Rafn.

Hun påpeger, at det ikke nødvendigvis er helt uden risiko for den enkelte. Karrieren kan godt gå lidt i stå ved at blive det samme sted i alt for mange år.

»Det er der mange, som er bevidste om. Vi ser flere og flere, som flytter job internt i virksomhederne. Folk er opmærksomme på det ved lønforhandlingerne.

Her vil de gerne have kompetenceudvikling, når de må nøjes med en mindre lønstigning,« siger Helene Rafn.

B