Charterbranchen presset til rekordlave priser

Efter en sommer med bedre salg af charterrejser end ventet er der nu udsigt til en svær periode for branchen. Den faldende efterspørgsel presser priserne i bund, og samme tendens gør sig gældende for priserne på almindelige ruteflyvninger, der nu falder markant.

En del danske rejsebureauer kæmper med dårlig økonomi. Den økonomiske krise har bevirket, at danskerne ikke tager så meget på ferie i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergman

Mens der har været relativt langt imellem de vilde slagtilbud på charterrejser denne sommer, dukker de billige feriepakker nu for alvor op. Efterspørgslen efter charterrejser i august og september tegner nemlig til at blive alt andet end imponerende, og det får nu charterselskaberne til at sænke priserne markant.

En søgning fra Danmarks største charterdatabase, den uafhængige rejsesøgemaskine Travelmarket, viser, at priserne på feriepakker med fly og hotel er rekordlave netop nu. Det skyldes ifølge Travelmarkets adm. direktør, Ole Stouby, at der lige nu er et stort hul mellem udbud og efterspørgsel.

»Det var en kort positiv effekt af SP-pengene koncentreret omkring juni og juli, men nu ser vi igen, at der er et stort udbud af billige charterrejser. Derfor ser vi nu, at charterbranchen efter en overraskende god sommer nu tilsyneladende er presset til at sænke priserne mere, end de plejer i august,« siger Ole Stouby.

Store prisfald

Charterbranchen sænker traditionelt hvert år priserne mellem højsæsonen i juli og tiden efter skolernes sommerferie. Men i år er prisfaldet mere markant end normalt, og på mange af de mest populære destinationer er priserne mellem juli og august ligefrem halveret. Den billigste charterrejse, dvs. flybillet t/r og hotelophold, til Grækenland lå f.eks. på 3.518 kr. i højsæsonen i uge 29, mens den samme rejse nu kan fås for 1.419 kr. Den billigste charterrejse til Tyrkiet er i samme periode faldet fra 3.518 kr. til 1.699 kr. i næste uge.

»Hvis man i charterbranchen var blevet optimist i løbet af sommeren, bør man måske tage optimismen lidt væk igen. Chartersegmentet har i finanskrisen slet ikke været så hårdt ramt som ruteflysegmentet, men udbuddet har alligevel været kraftigt reduceret i forhold til sidste år. Krisen er efter min bedste overbevisning langt fra overstået,« siger Ole Stouby.

Efter en katastrofal start på året vendte optimismen ellers tilbage til charterbranchen i juli, hvor mange danskere angiveligt brugte de udbetalte SP-penge til en charterrejse i sidste øjeblik. Hermed åndede charterbureauerne lettet op, mens salget af billetter med rutefly fortsat var meget presset.
»I juli fik charterbureauerne mulighed for at komme af med pladserne til fornuftige priser, men det er svært at leve alene af en måned i højsæsonen, så branchen venter med spænding sensommerens og efterårets salg,« siger Ole Stouby, der også peger på, at priserne for almindelige ruteflyvninger igen er rekordlave.

Sløvt efterår

Det seneste flyprisindex fra Travelmarket viser f.eks., at de billigste returbilletter fra København til Dubai nu kan erhverves for 2.841 kr. inkl. alle afgifter, mens Billund – Barcelona t/r nu kan fås for 482 kr.

I charterbureauet Apollo bekræfter PR-manager Rikke Koks Andreassen, at priserne i august og september ser ud til at lande lavere end de foregående år. Mens selskabet måtte melde udsolgt til mange destinationer i juli, hvor man havde undervurderet danskernes rejselyst, sænker man nu priserne mere end sædvanligt for at få rejserne solgt.

»Efterårsferien i uge 42 ser ud til at blive ekstremt eftertragtet, men derudover er der mindre bestilling af efterårsrejser, end der plejer på nuværende tidspunkt. Til gengæld havde vi en god sommer, hvor vi formentlig kunne have solgt 3-4.000 ekstra rejser, hvis vi havde haft nok billetter,« siger Rikke Koks Andreassen.

Omtrent samme melding kommer fra salgsdirektør Stig Elling i Star Tour, der nu håber, at danskerne bestiller ferie senere i år, end de plejer, og at flyene i efteråret derfor når at blive fyldt nogenlunde op.

»Vi har i øjeblikket 15 procent færre bestillinger til august og september end sidste år på nær bestillinger til efterårsferien, der går rigtig godt. Når vi alt i alt har færre bestillinger i august og september, kan det til dels skyldes, at vi ser en tendens til, at flere bestiller ferie i sidste øjeblik,« siger Stig Elling.

Han forventer, at det samlede antal chartergæster falder fra 1,33 mio. sidste år til 1,2 mio. i år.