Borgmestre klar til statsstøttede boliglån

Et nyt realkreditinstitut skal hjælpe boligkøbere, der har fået nej til at låne penge til et hus på landet, foreslår Landdistrikternes Fællesråd. Flere borgmestre bakker op.

I Kalundborg håber borgmester Martin Damm (V), der også er formand for Kommunernes Landsforening (KL), at forslaget fra Landdistrikternes Fællesråd får landspolitisk opmærksomhed. Det er ganske enkelt på høje tid, at der sker noget, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Forestil dig en helt almindelig familie med to indtægter. De drømmer om et billigt hus på landet og har faktisk fundet det.

Men drømmen brister, fordi realkreditinstituttet vender tommelfingeren nedad. Familien kan, siger instituttet, få lov til at låne penge, hvis de i stedet finder et hus i kommunens største by.

Landdistrikternes Fællesråd kalder det »postnummer-diskrimination«, når folk får nej til at låne penge, blot fordi den bolig, de ønsker at købe, ligger i et landområde. Derfor har fællesrådet tirsdag præsenteret et forslag om at oprette et helt nyt realkreditinstitut, som specifikt skal hjælpe boligkøbere i yderområderne.

»Vi risikerer at havne i et todelt samfund, hvor den ene del af landet bare kører derudaf, mens den anden del kører delvist i bakgear. Det bremser værdiskabelsen, og det er skidt for hele landet,« siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er tanken, at staten skal støtte det nyoprettede realkreditinstitut ved at købe obligationer i det. På den måde kan renten holdes stabil.

Sidste år fik et lignende forslag fra SF en kølig modtagelse af blandt andre Venstre. Men nu blæser der andre vinde over det borgerlige kommunekort.

I Varde, som er en af de 40 kommuner, der er repræsenteret i Landdistrikternes Fællesråd, siger borgmester Erik Buhl (V), at det er nødvendigt med »nye tiltag« for at skabe et Danmark i balance.

»Vi ser folk, der bliver valgt fra alene på grund af en placering på landkortet. Jeg er principielt ikke så glad for statsstøttede lån, men det har jo vist sig, at de almindelige markedsvilkår ikke kan sikre huskøbere og virksomheder de lån, som de har brug for,« siger Erik Buhl.

I Kalundborg håber borgmester Martin Damm (V), der også er formand for Kommunernes Landsforening (KL), at forslaget fra Landdistrikternes Fællesråd får landspolitisk opmærksomhed. Det er ganske enkelt på høje tid, at der sker noget, mener han.

»Nu har vi brugt en del år på at diskutere, om der overhovedet er et problem. Derfor er det godt, at nogen tager det første skridt. Det er meget muligt, at statsstøttede lån ikke er klassisk liberal politik, men det almindelige finansieringssystem har vist sig at være utilstrækkeligt,« siger Martin Damm.

På Christiansborg noterer SFs gruppeformand, Jonas Dahl (SF), udmeldingerne fra Venstres bagland med tilfredshed.

»Vi har længe sagt, at vi bliver nødt til at kigge på lånemulighederne i landdistrikterne. Danmark er mere end de store byer, og derfor håber jeg, at Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af Venstre vil lytte godt efter til, hvad venstreborgmestrene nu siger,« siger Jonas Dahl.

Også Enhedslisten er klar med fuld støtte til forslaget.

»Vi har flere gange tidligere foreslået en offentlig drevet landdistriktsbank, der kan sikre kredit og lån til borgere og virksomheder, så vi kan få brudt den onde spiral, en række landdistrikter oplever,« siger partiets finansordfører, Pelle Dragsted (Ø).