Landdistrikter vil have nemmere adgang til boliglån i yderområderne

Landdistrikternes Fællesråd foreslår et særligt realkreditinstitut, der skal tage sig af udlån i de dele af landet, hvor boligkøbere og virksomheder ofte får nej til realkreditlån i dag.

Landdistrikternes Fællesråd foreslår nu, at der oprettes et særligt realkreditinstitut, der skal give lån til boligkøbere og virksomheder i yderområderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Postnummeret kan i dag være temmelig afgørende for, om det bliver et ja eller et nej, når der skal søges boliglån. Flere realkreditinstitutter er nemlig skeptiske, når huset, der skal lånes penge til, ligger i en mindre by på landet.

Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd nu, at der oprettes et særligt realkreditinstitut, der skal give lån til boligkøbere og virksomheder i yderområderne.

»I dag er der folk med orden i økonomien, som gerne vil købe en bolig i en landsby, men får nej. Til gengæld får de ja til at købe en bolig i kommunens største by. Men på den måde sætter de sig i større gæld, end hvis de havde fået lov til at købe den oprindelige bolig,« siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Han frygter, at Danmark brækker over i to, hvis ikke der gribes ind nu.

»Vi risikerer at stå med et samfund, hvor den ene del bare kører derud af, mens den anden del kører delvist i bakgear. Det bliver en negativ spiral, som faktisk rammer hele landet, fordi væksten går i stå,« siger han.

For at det nye realkreditinstitut skal kunne holden renten på et stabilt niveau, er det tanken, at staten skal kunne købe obligationer i instituttet. Men selv om instituttet altså polstres med støtte fra staten, så er det ikke konkurrenceforvridende over for de øvrige realkreditselskaber, mener Steffen Damsgaard.

»Det er jo belåning på steder, hvor de ( realkreditselskaberne, red.) ikke har ønsket at belåne,« siger han.

Forslaget om et nyt realkreditinstitut for landdistrikterne blev bragt op af SF for et år siden, men dengang var det kun Enhedslisten, som bakkede op.