Venstres mindretal, Thulesens skæbnestund og en »pissed« formand

Dagens overblik: Regeringen står til at komme i nyt mindretal, DFs formand har været på studietur, og så har Alternativet igen nuppet et medlem fra et af Folketingets partier. Du får det hele her.

Læs mere
Fold sammen

God-mandag-morgen og velkommen til en ny omgang politisk morgenpost.

Her får du serveret alt det, du skal vide om dansk politik.

Vi begynder dagens gennemgang på forsiden af Jyllands-Posten, hvor regeringen atter er på vej i mindretal i udlændingepolitikken.

Socialdemokraterne gør det nemlig her klart, at partiet vil stemme for et lovforslag fra Dansk Folkeparti om at afskaffe den såkaldte greencardordning - en ordning, hvis formål er at tiltrække veluddannede og specialiserede udlændinge til landet, men hvor det har vist sig, at de ofte ender i lavtlønsjob.

»Ordningen har vist sig at være en fiasko. Den har ikke virket, som den skulle,« siger Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen. Og da SF også støtter DFs lovforslag om at afskaffe ordningen, er der flertal uden om regeringen.

Som Jyllands-Posten også skriver, er det tredje gang inden for kort tid, at DF og S slår pjalterne sammen og tvinger Løkkes mindretalsregeringen til udlændingepolitiske tiltag.

»På nuværende tidspunkt får vi mere igennem på udlændingeområdet sammen med Socialdemokraterne, end vi gør med Venstre,« siger DFs udlændingeordfører, Martin Henriksen, til avisen. Læs hele historien og Venstres reaktion på presbolden her.

Og så springer vi ellers videre til dagens andre nyheder.

Thulesens scenarier

Det bringer os til Berlingske, hvor Dansk Folkepartis formand i et længere interview understreger, at den kommende britiske EU-folkeafstemning også kan blive afgørende for Danmarks EU-medlemskab.

For uanset om briterne 23. juni stemmer ja eller nej til en ny EU-aftale, insisterer DF-formanden på, at Danmark skal følge vores måske nærmeste allierede og fjerne os fra det europæiske fællesskab. Og hvis den bevægelse kræver en vejledende dansk folkeafstemning, tøver regeringens største støtteparti ikke med at forlange en.

»Det er en skæbnestund for Europa, herunder Danmark. Vi skal ikke trille tommelfingre, ligesom de gør i Bruxelles, og tænke: »Uha, snart er der afstemning i Storbritannien«. Nej, det britiske valg kan give Danmark muligheder, som vi ikke drømmer om i dag, og dem skal vi gribe,« siger Kristian Thulesen Dahl til avisen.

DFs top har for nyligt været på politisk studietur til London, hvor den bl.a. mødtes med britiske toppolitikere fra begge fløje i EU-spørgsmålet, og på baggrund af den tur opstiller Thulesen Dahl nu to scenarier for, hvordan partiet vil bruge det britiske resultat i dansk politik:

1: Hvis briterne stemmer ja til den aftale, som premierminister David Cameron i vinter forhandlede på plads med EU-Kommissionen, bør Danmark forhandle sig frem til en tilsvarende aftale,

2: Hvis et flertal af briterne omvendt stemmer nej, afviser Kristian Thulesen Dahl, at det er ensbetydende med, at briterne træder ud af det europæiske fællesskab.

»I tilfælde af et nej vil briterne sandsynligvis ende med et samarbejde med EU i en hybrid, som ikke er opfundet endnu. Og det sted vil sandsynligvis også være det bedste sted at placere Danmark.« Læs hele interviewet hos Berlingske her.

Afstanden fra A til Å

Uffe Elbæks Alternativet voksede sig søndag aften større.

Her sagde den socialdemokratiske folketingspolitiker Pernille Schnoor farvel til Mette Frederiksens parti og meldte sig under Elbæks faner.

»Jeg fik en brat opvågning, da jeg kom ind i maskinrummet på Christiansborg. Jeg fik øjnene op for det menneskesyn, der ligger bag partiets beslutninger. Og det harmonerer bare ikke med mit,« siger Pernille Schnoor til Politiken, som også i dag bringer en længere kronik fra partihopperen, hvor hun sætter flere ord på sin baggrund for springet.

»Da Mette Frederiksen kom til, troede jeg – og sikkert også mange andre – at Socialdemokraterne ville slå ind på en tidligere kurs, og jeg glædede mig. Men det stik modsatte er i min optik sket: Opgøret med corydonismen er udeblevet, mens partiledelsen er gået på knæ for Dansk Folkepartis asyl- og integrationspolitik i et forsøg på at genvinde tabte vælgersegmenter.«

Schnoor beslutning affødte - ikke overraskende - kritik fra flere partifæller.

Jeppe Bruus (S) opfordrede Schnoor til at nedlægge sit mandat.

Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) påpegede, at Schnoor havde snydt vælgerne.

Pernille Schnoors socialdemokratiske kredsformand i Helsingør var heller ikke helt tilfreds, da DR Nyheder fangede hende over telefonen søndag aften.

»Som du nok kan høre, så er jeg lidt pissed,« sagde Vibeke Schmidt, som fik beskeden om Schnoors exit midt i aftensmaden. Hun var overrasket, da Schnoor netop var blevet genvalgt som partiets folketingskandidat og ikke, ifølge Vibeke Schmidt, havde luftet exittanker.

»Som jeg skrev til hende: Jeg var lige ved at få rødvinen galt i halsen.«

I Grundloves §56 hedder det i øvrigt, at »Folketingsmedlemmerne er ene bundet ved deres overbevisning og ikke ved nogen forskrift af deres vælgere«, og derfor behøver Schnoor heller ikke at nedlægge sit mandat. Det gjorde flere SFere således heller ikke, da de skiftede til netop Socialdemokraterne. Som TV 2 News politiske analytiker Thomas Funding søndag påpegede på Twitter:

Nyt parti på stemmesedlen ved næste valg?

Det er lykkes for Nationalpartiet at samle underskrifter nok sammen til at kunne blive opstillet til Folketinget. Det meddeler partiformand Kashif Ahmad mandag morgen.

»Det er med stor glæde vi kan offentliggøre, at vi er kommet i mål med det nødvendige antal vælgererklæringer, for at kunne stille op til Folketingsvalg. Det har været en lang sej kamp, men det er lykkedes takket været de mange tusinde borgere, som har sendt os en vælgererklæring,« skriver formanden på Facebook.

Underskrifterne er dog ikke godkendt endnu.

Tre historier du også skal have med i dag

1: I alt er der kommet 68 forslag fra Folketingets partier til, hvordan man kan forhindre radikale imamer og trossamfund i at udbrede holdninger, som undergraver det danske samfund. Det skriver Information i dag. Avisen gennemgår en række af forslagene, hvor nogle har vist sig at være i strid med internationale aftaler. Læs mere her.

2: Regeringen tredobler nu de takster, som kommunerne skal betale for færdigbehandlede patienter, som ligger og venter på at komme hjem fra hospitaler i især hovedstadsområdet.

»Taksten får et ordentligt nøk op, og jeg håber, at det kan motivere kommunerne til at få patienterne hurtigere hjem og løfte den plejeopgave, som er deres ansvar,« siger sundhedsminister Sophie Løhde til Berlingske, hvor du kan læse den historie.

3: I snit blev hver dansker 1286 kr. fattigere sidste år. Det skriver Børsen på baggrund af beregninger fra Jyske Bank.

»Jeg ville se lidt mere lyst på det, hvis det var på grund af finanskrisen. Problemet er bare, at det er det ikke,« siger seniorøkonom fra Jyske Bank Niels Rønholdt til avisen. Læs den historie - som dog kræver abonnement - hos Børsen her.

Tre historier du skal have med fra weekenden

1: De fleste, herunder Søren Pape Poulsen, har nok bemærket, at Zenia Stampe (R) er tilbage i dansk politik. Og ellers gjorde de det nok i weekenden.

I et interview hos Politiko beskyldte den nyudnævnte værdiordfører Socialdemokraterne for at beskytte de rige og privilegerede og overlade de fattige til at hjælpe hinanden. Og ikke nok med det. Det gamle arbejderparti svigter, ifølge Stampe, tidligere statsminister Anker Jørgensens arv ved at hævde, at Danmark ikke har råd til at modtage flere flygtninge.

»Det er hamrende usolidarisk. Det er en rigmandsprotektionisme, som jeg har så svært ved at forstå kan udspringe af en i grunden international solidarisk bevægelse,« sagde Stampe. Læs hele interviewet her.

Og så gik det ellers stærkt.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, svarede hos Berlingske igen med en af den slags citater, der gør det svært at forestille sig, at de to politikere deler kantine på Christiansborg.

»Zenia Stampe ligner mere og mere venstrefløjens svar på Pia Kjærsgaard. De to partier er lige verdensfjerne og har lige rabiate holdninger på hver sin fløj. Pia Kjærsgaard mener, at alle problemer i verden skyldes muslimer, og Zenia Stampe mener, at ingen skyldes muslimer.« Læs hele det interview her.

SFs Jakob Mark kaldte de to politikeres offentlige skænderi for skolegårdsretorik og opfordrede til sammenhold, og i mellemtiden hyggede man sig i blå blok.

Søndag skrev Ida Auken i øvrigt på sin Facebook, at »Socialdemokraterne er hverken usolidariske eller rigmandsprotektionister«, så mon ikke partileder Morten Østergaard bliver passet op på Christiansborgs gange og spurgt til, hvor linjen ligger?

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, kalder i dagens trykte avis Zenia Stampe for »en tikkende bombe.«

»Zenia Stampe er efter min mening en tikkende bombe for SR-samarbejdet. Hun har etableret sit eget politiske cirkus, hvor hun selv er den hovedoptrædende. Det er klart, at det kan der være nogle stemmer i. Men på den lange bane jager hun flere væk. Hun vil virkelig være en sten i skoen i et regeringssamarbejde. Som minister vil hun være helt ubrugelig. Så det er klart, at når man taler med de radikale bag facaden, så er de bekymrede.«

2: Flertallet for en togbro over Vejle Fjord smuldrer for alvor for tiden, og selv Socialdemokraterne vil nu udskyde projektet.

Men i området fortsætter planlægningen dog, som om intet var hændt. Jyllands-Posten er taget på tur for at se nærmere på området og problematikken. Og så har de lavet weekendens bedste overskrift på en artikel - som dog kræver abonnement for at læse i sin helhed.

Læs historien »Hist hvor Vejle slår en bugt, ligger der et hus så smukt .... med en togbro i baghaven« her.

3: Europa er udfordret mere end nogensinde før, siger udenrigsminister Kristian Jensen i et interview i Berlingske.

Hans store frygt er et britisk EU-exit i juni. »Vi står ved en korsvej, hvis briterne stemmer for at forlade EU,« lyder det fra ministeren i historien, som du finder her.

Clickbait

Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen har givet følgende råd til en af sine partifæller:

»Styr dig med kattebillederne på de sociale medier.«

Du gætter aldrig, hvem det er. Eller måske gør du. Svaret får du i hvert fald hos Politiko.dk her.

Weekendens tweet og modtweet

Det sker i dag

14.00 Københavns Kommune og Novo Nordisk holder debat under overskriften »Greater Copenhagen - Hovedstadsregion i vækstspor eller vadessted?« Der er oplæg og debat med bl.a. Christine Antorini (S), Brian Mikkelsen (K) og Jakob Engel-Schmidt (V).

Tja, og det er vist det.