Venstre-plan, hurtigtog og Dan Jørgensens jubilæum

Dagens overblik: Venstre offentliggør udspil, der halverer den kontante ydelse til flygtninge, tænketank slår hul på togfonden med regeringens eget skøn over olieprisen, og så er det i dag præcis et år siden, at Dan Jørgensen blev minister. Det blev der mukket meget over dengang i folketingsgruppen.

Folketingets åbning tirsdag d. 7. oktober 2014. Fødevareminister Dan Jørgensen fra Socialdemokraterne. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Mens et stormvejr er ved at trække ind over Danmark, er der i dag noget nær vindstille i dansk politik efter en ellers hidsig uge med fuldt fokus på Eritrea-sagen.

Lad os alligevel tage en overflyvning af dagens nyheder, analyser og debatter. Spænd bæltet.

Nordsøen
Mod nord er værdien af det sorte guld i Nordsøen styrtdykket i en grad, at der igen-igen sættes spørgsmålstegn ved finansieringen af regeringens prestigeprojekt, togfonden, hvor en højere skat på olie skal finansiere hurtigtog og timedrift mellem landets fire største byer.

Tænketanken Kraka har nærstuderet regeringens nye skøn over olieprisen offentliggjort af økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) i går og er kommet frem til, at togfonden vil mangle 9 ud af 28,5 mia. kr. pga. lavere olieindtægter. Det skyldes, at regeringen f.eks. forudsatte, at en tønde olie i 2015 ville koste 121 dollar. Det er nu nedjusteret til 88 dollar, skriver dagbladet Børsen.

Og hvad gør regeringen så, når/hvis pengene mangler?

»Så håndterer vi det,« siger Morten Østergaard til Børsen:

»Det gør vi på samme måde, som når folk køber færre mandler, og der ikke kommer så mange nøddeafgifter ind, eller når folk køber færre biler, og der ikke kommer så mange penge ind fra registreringsafgiften. Det er en samlet udfordring, at hvis der er færre indtægter end ventet, så skal man tilpasse det i planerne.«

Integrationsydelse
Venstre lancerer nu officielt det udspil, som delvist blev lækket for en måned siden. Partiet vil nærved halvere ydelsen til flygtninge og familiesammenførte, så de skal leve for et månedligt, SU-lignende beløb på 5.900 kr. frem for 10.700 kr., der svarer til kontanthjælpen. Det skriver Jyllands-Posten.

Flygtninge kan dog ifølge Venstre gøre sig fortjent til en højere ydelse. Hvis de består en danskprøve, gennemfører en videnstest, deltager i foreningslivet eller har studeret eller arbejdet i mindst et halvt år, så vil hvert af de fire trin udløse 1.200 kr. ekstra om måneden.

Læs hele Venstres integrationsudspil her.

Kvindekvoter på EU-plan?
Det blev ikke til noget.

Palæstina
Selvom SF og Enhedslisten i går blev nedstemt i spørgsmålet om at anerkende Palæstina som selvstændig stat, så kom der alligevel det ud af debatten, at regeringen nu justerer kursen. Hidtil har linjen været, at Palæstina kun kan anerkendes som resultat af en færdigforhandlet fred med Israel. Det skulle være bonussen for enden af forhandlingerne for palæstinenserne. Nu kan en anerkendelse ifølge den danske regering også ske i løbet af en fredsproces, hvis det kan sætte fart i forhandlingerne.

»Det er en nuanceforskel - og en vigtig nuanceforskel,« siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i Politiken og Jyllands-Posten.

Anbefalet læsning
Jakob Nielsen, journalist på Politiken og forfatter til portrætbog af S-formand Helle Thorning-Schmidt, spørger i en analyse, om Thorning mon er ægte Brøndby-fan? Anledningen er, at hun iklædt blågult halstørklæde overværede en jubilæumskamp på Brøndby Stadion. Som kandidat på Østerbro i 2003 ville hun ellers nok svare FCK på spørgsmålet om, hvem hun holdt med.

Det er blevet ivrigt debatteret og delt på sociale medier siden da.

»Når danskerne diskuterer, om statsministeren er en rigtig brøndbyfan, dækker det over et andet og mere fundamentalt problem, som har plaget Helle Thorning-Schmidt, lige siden hun dukkede op: Er hun rigtig socialdemokrat?« skriver Jakob Nielsen og fortsætter:

»Det er en fortælling, som hendes partifæller ofte har brugt imod hende, når de syntes, at hende Thorning blev lidt for dygtig. Men det er også en fortælling, hun selv har givet næring.«

Læs hele analysen her.

Det sker i dag
Det er i dag præcis et år siden, at europaparlamentarikeren Dan Jørgensen (S) blev forfremmet til fødevareminister. Til stor mukken fra resten af folketingsgruppen. På tværs af de socialdemokratiske kaffeklubber følte man sig trådt på, fordi Thorning hentede en mand udefra ind på ministerholdet. Det var en direkte »krigserklæring«, lød det fra en anonym socialdemokrat.

»Det giver en oplevelse af, at statsministeren har kigget på hele folketingsgruppen og tænkt, at der ikke er en eneste her med evnerne til at blive minister. Det er meget frustrerende,« sagde et folketingsmedlem, mens andre konstaterede, at motivationen til at »lege Komiske Ali« og forsvare regeringen nu kunne ligge på et meget lille sted.

Genlæs historien om balladen efter rokaden.

Kl. 14.15: Finansminister Bjarne Corydon (S) skal i samråd om statens udlicitering af velfærdsopgaver til virksomheder, der ikke betaler skat i Danmark.

Fredagsquiz
Hvem tilhører denne statuette af Anker Jørgensen, som han selv mente var grim? Mette Frederiksen (S), Ida Auken (R) eller Thyra Frank (LA)? Se svaret her.

Foto: Keld Navntoft.