Et bestilt kampfly, Claus Hjorts hurra-oplevelse og Zenias Stampes fremmedhadere

Dagens overblik: Danmark har måske fundet sit næste kampfly, Claus Hjort har svært ved at finde skattelettelser, og så har Zenia Stampe fundet opbakning. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Scanpix/Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Det er blevet torsdag, og derfor får du her ugens næstsidste overblik over alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder i luften.

Det trækker nemlig op til, at Danmarks næste kampfly hedder F-35 Joint Strike Fighter.

Lockheed Martins forhåndstorfavorit til at løbe med milliardordren er angiveligt blevet vurderet til at være den bedste kandidat af Forsvarsministeriets kampflykontor.

Radio24syv beretter således torsdag morgen, at Joint Strike Fighter er gået sejrrigt ud af de alle de fire hovedområder, kampflyet er blevet målt på; strategisk, militært, økonomisk og industrielt.

Dermed ligger F-35 i suveræn pole position, når politikerne på Christiansborg den kommende tid tager hul på forhandlingerne om type, antal og betalingsmodel.

Ifølge Radio24svy bliver det indstillet, at Danmark bør købe 28 nye kampfly, hvis man fastholder flyvevåbnets opgaver. Dermed kan handlen nærme sig 100 milliarder kroner over en 30-årig periode. Læs mere her.

Enhedslisten oplyser i en pressemeddelelse i kølvandet på historien, at kampflykontorets uforbeholdne anbefaling ligner »rent bestillingsarbejde«, og partiet kræver en forklaring fra forsvarsminister Peter Christensen.

»F-35 kampflyene koster en milliard kroner stykket og har problemer, der får IC4-togene til at fremstå velkørende. Motorer, der bryder i brand, software, der strejker og defekte våbenluger er blot nogle af flyets mange mangler. Det er en chokerende lemfældig omgang med vores fælles skattepenge overhovedet at overveje at købe sådan et udviklingsprojekt,« siger forsvarsordfører Eva Flyvholm.

Formanden for Folketingets forsvarsudvalg, de Konservatives Rasmus Jarlov, gør opmærksom på på Twitter, at det er Folketinget, der i sidste ende skal beslutte sig for købet.

Apropos kampfly: I en kronik i Politiken i dag skriver tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), at Danmark højest bør købe 18 - og muligvis ikke 18 F-35-fly:

»Hvis vi køber 30 F-35-fly, vil den samlede anskaffelsespris løbe op i nærheden af 30 mia. kr. Hvis vi i stedet køber 18 Super Hornet, vil den samlede anskaffelsespris sandsynligvis beløbe sig til godt og vel 10 mia. kr. Mange penge? Javist, men dog på et andet niveau end de famøse 30 mia. kr.« Hele kronikken her.

Og så videre til dagens andre nyheder.

Juraeksperters dom

Her begynder vi med en kontroversiel dom fra Roskilde Byret, der fik omfattende opmærksomhed i sidste uge.

Her blev tre unge mænd frifundet for anklager om voldtægt af en 17-årig beruset pige, fordi hun ikke sagde fra.

Den omstridte dom fik en række politikere til at reagere kraftigt, og samtidig blev der flere steder rejst krav om en lovændring, så man fremover i de danske retssale kan dømme for såkaldt »uagtsom« voldtægt.

Men nu går en række af landets profilerede juraeksperter samt dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, i Berlingske i rette med dem, der mener, at en indførelse af »uagtsom« voldtægt i straffeloven skulle være løsningen.

I Norge kan man i dag blive dømt for uagtsom voldtægt. Eva Smith, dr.jur. og professor emeritus ved KU, henviser netop til Norge - men som et dårligt eksempel.

»Risikoen er, at anklagemyndigheden beslutter, at det kan være svært at vinde en sag om rigtig voldtægt, og derfor kører den på uagtsom voldtægt, for det kan vi i hvert fald bevise. Erfaringerne fra Norge tyder på, at det ofte vil ske, og det kan være frustrerende for offeret, der kan føle, at hun ikke har sagt tilstrækkeligt fra, siden manden »kun« bliver dømt for uagtsom voldtægt,« siger hun til Berlingske.

Justitsminister Søren Pind (V) har allerede fremsat et lovforslag, der har til formål at hæve strafniveauet for voldtægt, og han er ikke tilhænger af at indføre begrebet uagtsom voldtægt i straffeloven. DF erklærer sig derimod mere positiv i forhold til at se på lovgivning om uagtsom voldtægt, men retsordfører Peter Skaarup siger til Berlingske, at partiet først vil se på andre tiltag som for eksempel krav om samtykke.

»Men hvis det ikke virker, er vi åbne for at kigge på uagtsom voldtægt,« siger han. Du kan læse hele historien her. Og læse et interview med formand for dommerforeningen, Mikael Sjöberg, her.

Lauritzens brev

Politiken skriver i dag, hvordan tre skattechefer, der blev sendt hjem på ubestemt tid efter afsløringen af storstilet svindel med udbytteskatter, vil sende et fælles brev til skatteministeren med ønske om fuld offentlighed ved de kommende tjenstlige forhør - de forhør, der til efteråret skal søge at placere det endelige ansvar for myndighedernes enorme svigt i den såkaldte udbytteskatte-skandale, der lænsede statskassen for mindst 9,1 milliarder kroner.

To af de hjemsendte skattechefer havde allerede krævet fuld offentlighed, men nu står alle tre som medunderskrivere på det brev, der lander i Lauritzens postkasse senere på ugen.

»Jeg har en klient, som er blevet udpeget som syndebuk - både af Jesper Rønnow og af skatteministeren. Derfor mener vi, at det er nødvendigt, at offentligheden får indsigt i hele hændelsesforløbet i den her sag«, siger Jacob Aaes, der repræsenterer Skats hjemsendte inddrivelsesdirektør Jens Sørensen, til avisen.

Skatteminister Karsten Lauritzen vil først kommentere sagen, når han har set en konkret henvendelse fra de hjemsendte skattechefer, forklarer han til Politiken i den historie, som du kan læse her.

Hjorts hurra-oplevelse

Børsen skriver i dag, hvordan det på to år er blevet 1,8 mia. kr. dyrere af fjerne topskatten, og nye beregninger fra Finansministeriet viser, at regeringens ambition om at lette topskatten med fem procentpoint vil koste 2,8 mia. kr. årligt.

Avisen har på baggrund af de nye beregninger fanget finansministeren til et interview om den regning, der altså ser ud til at vokse.

»Alting er jo besværligt. Vi er under pres fra forskellige sider i økonomien. Vi er under pres fra de lavere oliepriser, vi er under pres fra de stigende udgifter til de mange asylansøgere og flygtninge. Så det er i en presset situation, vi er nødt til at finde initiativer, så vi kan gennemføre en skattereform,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Og oveni det bliver det så dyrere at sænke topskatten. Jeg forestiller mig ikke, det er en hurra-oplevelse for dig?

»Nej, jeg ville da ønske mig, at vi svømmede i penge.«

Bliver det nemt at lette topskatten til efteråret?

»Næh, men vi fremlægger en 2025-plan, og så indkalder vi til forhandlinger om det«, siger Hjort til avisen i den historie, som du kan læse her - hvis du har et login altså.

Hos Berlingske siger finansministeren samtidigt i dag, at han vil »slide og slæbe« for skattelettelser, men slår dog fast, at der lige nu ikke er råderum for skattelettelser frem mod 2020. Den historie kan du læse her.

Dagens R og S-beef

Den radikale værdiordfører, Zenia Stampes, udfald mod Socialdemokraterne får i dag opbakning fra de Radikales nyvalgte spidskandidat til borgmesterposten i Viborg, Jens Rohde.

Zenia Stampe beskyldte i weekenden den tidligere regeringspartner for at opføre sig »hamrende usolidarisk«, og i dag siger EU-parlamentarikeren Rohde til Ekstra Bladet:

»Det er fedt, at vi har en Zenia Stampe, som går ud og siger fuldstændig, hvad hun mener. Enighed gør dum, så vi skal bare være glade for, at der er nogle uenigheder, som vi kan diskutere.«

I et interview med Politiko.dk onsdag var Jens Rohde selv ude med omfattende kritik af Socialdemokraterne og Mette Frederiksen, og han opfordrer hos Ekstra Bladet Stampe til at blive ved.

»Hun skal stå ved det, hun står for, rette ryggen og bare blive ved. Jo flere fremmedhadere, der hader Zenia Stampe, jo større ære har hun.« Hele historien her.

The Wall

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF vil afskaffe den særlige greencardordning og forhøjelsen indkomstgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.

I et interview med Berlingske i dag siger direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, at de tre partier dermed er med til at bygge »en mur om Danmark«.

Sammenholdt med den grænsekontrol, som regeringen indførte i januar, mener Jacob Holbraad, at Danmark er ved at isolere sig fra omverdenen.

»Det er meget trist, at der er opstået en alliance, hvor der er flertal i Folketinget for at rejse en mur omkring Danmark, som svækker vores mulighed for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til danske virksomheder.« Læs hele interviewet her.

Det sker i dag

10:00 Møde i folketingssalen. Dagsordenen byder på behandlingen af en række lovforslag, bl.a. et forslag om en folketingsudredning af kunstneres sociale og økonomiske forhold, samt et forslag fra kulturminister Bertel Haarder (V) om brugen af kongekroner på visse danske kroer. Så deeet...

10:30 Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal en tur i samråd om konsekvenserne af danske bankers medvirken til skatteunddragelse. Ministrene skal desuden svare på, hvilke sanktionsmuligheder regeringen har både nationalt og internationalt.

12:00 Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i samråd om de store forskelle i antal af underretninger pr. kommune om udsatte børn.

13:00 Social- og indenrigsminister Karen Ellemann skal også et smut i åbent samråd om, hvorfor der er sket et fald i udgifterne til merudgiftsydelserne til borgere med handicap.

13:30 Justitsminister Søren Pind er kaldt i samråd om kriminelle bander. Ministeren skal redegøre for, hvilke initiativer han vil igangsætte for permanent at kunne stoppe kriminelle bander, for eksempel indvandrerbanden Brothas.

15:30 Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og justitsminister Søren Pind skal i samråd om Finanstilsynets rapport om forsikringsselskabers efterforskning ved personskadesager 2015.