Venstre-politiker kritiserede partiets flygtningepolitik - nu er han smidt ud

Venstres byrådsmedlem Bo Nygaard Larsen kritiserede tirsdag i et TV-interview sit parti for at svigtet flygtningene. Nu er han ekskluderet af byrådsgruppen og dermed af partiet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Byrådsmedlem for Venstre i Solrød Bo Nygaard Larsen er blevet sat på porten af sine gruppefæller.

Det skriver Bo Nygaard Larsen selv på Twitter.

Gruppeformanden for Venstre i Solrød, Kim Sunesen, siger til sn.dk, at tilliden til Bo Nygaard Larsen er væk, og at et fortsat samarbejde derfor er umuligt.

»Det er beklageligt, at det er kommet hertil, men når de interne samarbejdsforhold er kommet til det punkt, hvor tilliden er væk - uden mulighed for at genskabe den - kan et samarbejde ikke fortsætte i Venstre-regi,« siger Kim Sunesen til avisen.

Facebook skriver Venstres byrådsgruppe, at ekluderingen af Nygaard Larsen er blevet vedtaget enstemmigt:

»En enig byrådsgruppe har her til aften besluttet, at Bo Nygaard Larsen med øjeblikkelig virkning udtræder af Venstres byrådsgruppe.«

Ifølge Venstres vedtægter kan en vælgerforeningens bestyrelse beslutte at ekskludere et medlem, der »modarbejder Venstres interesser.«. Det fremgår af paragraf 49 i partiets vedtægter. Ifølge stk. 8 betyder en eksklusion fra en byrådsgruppe desuden, at medlemskab i Venstre bortfalder med øjeblikkelig
virkning.

Kritisk flere gange

Allerede sidste år var Bo Nygaard Larsen kritisk over for partiledelsen i Venstre, og i begyndelsen af september kritiserede Nygaard Larsen i Politiken så udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) bebudede tilbagerulning af en række statsborgskabsgodkendelser.

Bæret blev tilsyneladende mere end fyldt for Venstres gruppe i Solrød Byråd, da Bo Nygaard Larsen i Deadline i tirsdags igen langede ud efter sit partis politik på udlændingeområdet.

Hos Niels Krause-Kjær efterlyste Nygaard Larsen, at Venstre kom tilbage til det, han kaldte »det gamle Venstre«, der havde en »snusfornuftig holdning og et humanistisk sigte« samtidig med, at han gav udtryk for, at Venstre har »svigtet flygtningene« og det internationale samarbejde i flygtningekrisen.

På Facebook har en anden velkendt kritiker af Venstres flygtningepolitik, Jens Rohde, givet sin fulde opbakning til Bo Nygaard Larsen:

»Det er sørgeligt. Ikke for dig, du klarer dig, men for et liberalt parti. Men hvad gør byrådsgruppen nu? Alt hvad du argumenterede for i Deadline er siden i går blevet Venstres officielle politik: Europæisk ansvar, fælles løsninger og frivillig andel i kvoter. Hvis gruppen er uenig i den, vil den så ekskludere sig selv?« spørger Jens Rohde i en kommentar til Nygaard Larsens post om, at han er blevet ekskluderet.

Rohde fortsætter:

»Man må sige, at den eksklusion har en noget spektakulær timing. Interviewet med Lars Løkke i deadline i aftes bringer dig langt tættere på den officielle politik, end de som argumenterer for, at Danmark ikke skal tage en eneste kvoteflygtning, lukning af grænser og nationale solo løsninger.«

Bo Nygaard Larsen oplyser på Twitter, at han fortsætter som løsgænger i byrådet.