V: »Vi skal have en diskussion af den uformelle tvang«

Debatten om tvang mod psykisk syge børn skal ikke kun dreje sig om bæltefiksering og tvangsmadning, mener Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre åben for at give flere rettigheder til psykisk syge børn, så de ligesom voksne patienter kan klage over tvang eller bede om rådgivning efter tvang. Men partiets psykiatriordfører ser gerne, at der kommer en overordnet debat om, hvad tvang egentlig er.

»Børnene peger selv på, at den uformelle tvang er grænseoverskridende for dem. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi får taget en diskussion af, hvad den uformelle tvang er, og hvordan man håndterer den,« siger Jane Heitmann (V) med henvisning til en rapport fra Børnerådet om tvang af psykiatriske patienter under 15 år.

Heri foreslår Børnerådet, at patienter ned til 12 år får samme rettigheder som patienter over 15 år, hvilket Venstre er »meget lydhør overfor«. Men det er presserende for Jane Heitmann at få en diskuteret alle aspekter af tvang.

»Både de aspekter, der knytter sig til bæltefiksering og sondemad for eksempel, men vi skal også have en diskussion af den uformelle tvang. Hvad betyder det for et barn, hvis det bliver tvunget til at tage sko på, eller til at gå en tur? Eller til at gå i bad,« spørger hun.

Diskussionen skal i sidste ende bruges til at hjælpe dem, det drejer sig om, nemlig de psykisk syge børn.

»Det er væsentligt for mig, at børn modtaget bedre information om, hvad tvang indebærer, og hvad tvang vil betyde for dem. Det er væsentligt, at børnene får nogle helt klare oplysninger om, hvilke rettigheder de har, og hvilke klagemuligheder de har, og det skal de have så tidligt som muligt i forløbet,« siger Jane Heitmann.

Regeringen fremlægger i løbet af 2014 en ny handlingsplan for psykiatrien.