V: Stop forfølgelsen af tidligere PET-chef

Hans Jørgen Bonnichsen kan styrke terror-debatten, mener regeringspartierne, og V vil have DF til at droppe mistænkeliggørelsen af den tidl. PET-chef - eller politianmelde ham.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen

DFs angreb på den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen, må ophøre øjeblikkeligt, mener Venstre.

Efter at Bonnichsen bl.a. har udtalt sig om tuneser-sagen, har DF beskyldt ham for at kompromittere tjenesten og for at være på kant med sin tavshedspligt. Men DF må stoppe mistænkeliggørelsen, mener retsordfører, Kim Andersen (V).

»Man må indgive en politianmeldelse, hvis man mener, han har overskredet sine beføjelser, og ellers skal man ikke forfølge ham med alle mulige mistanker. Jeg har intet at bebrejde Bonnichsen,« siger han:

»Jeg er overbevist om, at Bonnichsen – som den anerkendte politimand, han er – er i stand at sortere i de oplysninger, han bruger sin ytringsfrihed til at fremme. Og den offentlige debat har kun godt af, at en mand med indsigt fortæller om de mekanismer og problemstillinger, vi har med at gøre.«

Også den Konservative retsordfører, Tom Behnke, opfordrer til at respektere Bonnichsens ytringsfrihed.

»Så længe han ikke overtræder sin tavshedspligt og blot taler om sine holdninger, så er han meget velkommen i debatten,« siger Behnke, der til gengæld mener, at medierne nu bør opfatte Bonnichsen som en »part«.

»Det skinner tydeligt igennem, at han har klare, politiske holdninger, og medierne skal måske overveje, om han er der som ekspert eller om han har et politisk ærinde,« mener Behnke.

Eksperter beskyldte ellers i går den ligeledes konservative justitsminister, Brian Mikkelsen, for at forsøge at skræmme Bonnichsen til tavshed ved at indskærpe Bonnichsens tavshedspligt.

»Man bør tone rent flag og sigte Bonnichsen. I modsat fald bør man respektere hans ytringsfrihed fuldt ud og ikke udsætte ham for noget, der nærmer sig forsøg på karaktermord,« siger Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, til Ritzau.

Mens justitsministeren ikke ønsker at kommentere sagen, så nøjes DFs retsordfører Peter Skaarup med at konstatere, at man ikke vil foretage sig yderligere.

»Man kan diskutere, om Bonnichsen qua sit tidligere virke skulle være mere forsigtig med at udtale sig, men vi er tilfredse med, at ministeren har indskærpet den tavshedspligt, som tidligere PET-ansatte er underlagt.«