Uenighed om adgangskrav udskyder gymnasieaftale

En aftale om en ny gymnasiereform faldt ikke på plads på det sidste planlagte forhandlingsmøde. Partierne samles igen i næste uge.

Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V) har måttet sande, at parterne ikke kunne nå hinanden og derfor skal mødes igen i næste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) skal have skrevet endnu et forhandlingsmøde om den nye gymnasiereform ind i sin kalender.

Mødet torsdag eftermiddag endte nemlig uden en aftale, selvom det var det sidste planlagte af slagsen, og derfor er regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, de Radikale, SF, de Konservative og Liberal Alliance blevet enige om at holde endnu et møde i næste uge.

Der var ellers forhåbninger om, at Ellen Trane Nørby torsdag aften kunne tone frem på danskernes TV-skærme og præsentere en aftale om fremtidens gymnasium, men uenighederne om adgangskravet er fortsat så store, at partierne efter tre timers forhandlinger konstaterede, at det ikke kunne lade sig gøre at nå hinanden i denne omgang.

Slaget om adgangskravet

Adgangskravet har martret partierne fra begyndelsen, og det er af flere udpeget som den absolut største knast. Regeringen og de Konservative har hele tiden stået fast på 4, mens Dansk Folkeparti vil have 6, og Liberal Alliance er helt oppe på 7. På den anden side står Socialdemokraterne, SF og de Radikale, der ønsker et adgangskrav på 02.

Forud for torsdagens forhandlingsmøde havde Socialdemokraterne og de Radikale dog ifølge Berlingskes oplysninger signaleret, at de var villige til at give sig og gå med til et kompromis, regeringen har fremlagt om at indføre et adgangskrav på 4 på det almene gymnasium og 02 på HF.

Derfor var det da også regeringens indtryk, at det kunne lade sig gøre at lande en aftale.

De røde partiledere til strategimøde

Men torsdag morgen blev de røde partier enige om en ny strategi. Strategien blev aftalt på et møde mellem de tre partiformænd, Mette Frederiksen (S), Morten Østergaard (R) og Pia Olsen Dyhr (SF), samt et par andre, oplyser kilder til Berlingske.

De tre partiformænd aftalte, at de på ingen måde vil gå med til et adgangskrav på 4. Og kan det ikke lade sig gøre at blive enige om et karakterkrav, er de klar til at lade det næste valg afgøre det. For at adgangskravet ikke skal ændres frem og tilbage, hver gang magten skifter, foreslår Socialdemokraterne, de Radikale og SF desuden, at karakterkravet ikke må ændres igen, når først det er fastlagt efter valget.

Den model er Venstre dog på ingen måde tilhænger af, fortæller undervisningsordfører Anni Matthiesen efter torsdagens forhandlingsmøde.

»Det synes jeg ikke, vi kan være bekendt. Hverken over for de unge eller over for institutionerne. Så kan der reelt gå tre år, inden man igen skal mødes og få det afgjort, og det vil skabe en alt for stor uro, som ikke er fair,« siger hun.

Anni Matthiesen langer desuden ud efter de røde partier, som efter hendes opfattelse stod alt for stejlt på, at karakterkravet ikke skal være 4.

»For at vi kan nå en aftale, er der flere, der er nødt til at rykke sig. Det redder ikke noget, at det kun er de blå partier, der skal flytte sig. Men jeg håber virkelig, vi kan nå til enighed om en aftale i næste uge,« siger hun.

HF-kompromis afhænger af adgangskrav

Partierne mangler desuden også at blive endeligt enige om fremtiden for HF. Regeringen har ellers smidt en kompromismodel på bordet, men den afhænger af, hvorvidt partierne kan mødes om et adgangskrav.

Regeringen lagde hårdt ud i sit oprindelige udspil med et forslag om, at den toårige HF ikke længere skal give direkte adgang til universitetet. Hvis HF-kursisterne vil på universitetet, skal de tage et halvt års supplerende fag oveni. Men det vil Socialdemokraterne, SF og de Radikale ikke være med til.

Derfor har regeringen ifølge Berlingskes oplysninger fremlagt en model, der giver mulighed for, at HF-kursisterne kan vælge en såkaldt akademisk fagpakke, der betyder, at de kan læse direkte videre på universitet efter den toårige HF.

Undervisningsordfører Annette Lind (S) understreger, at Socialdemokraterne har et stærkt ønske om at »redde HF«, og hun erkender, at knasterne er store. Alligevel tror hun stadig på et bredt forlig.

»Vi går helt klart ud fra, at vi får en bred aftale. Det er det, der er vores mål. Når vi går fra hinanden i dag (torsdag, red.) er der jo ikke tale om et brud,« siger hun.

Der er endnu ikke fastlagt et tidspunkt for mødet i næste uge.