Udenrigsminister: Soldater vil blive udsat for høj risiko

Danske soldater skal stå for træning, vejledning og assistance til den irakiske hær. Men opgaven er farlig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Høj til meget høj sikkerhedsrisiko.

Sådan vurderes farligheden af den mission, som danske soldater og kampfly skal på i Irak og Syrien, efter et flertal på Christiansborg fredag gav grønt lys.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) siger:

- Det er den sikkerhedskategori, vi uddanner danske specialoperationsstyrkerne til at agere i. De danske styrker er nogle af verdens bedste, og vi kan levere et stykke arbejde her, som andre lande ikke kan, og som er vigtig for Danmarks sikkerhed, siger Kristian Jensen.

Han fastslår, at de danske soldater ikke skal sendes i direkte kamp med Islamisk Stat eller andre terrororganisationer. Eller den syriske hær. Men derfor kan de godt komme i ildkamp:

- Det er klart, at danske soldater skal forsvare sig selv, hvis de kommer i kamp. Men vi vil være steder, hvor vi ved, hvem vi er oppe i mod. Det er ikke sådan, at vi bare sender dem på en vandretur gennem Syrien.

- Vi har en meget klar procedure for, hvordan vi laver måludvælgelse og koordinerer med andre styrker, der er til stede, for at sikre, hvem vi bekæmper, og hvad der skal ske, siger Kristian Jensen.

Ifølge udenrigsministeren har Danmark modtaget en direkte henvendelse fra USA og Frankrig og fra koalitionen mod Islamisk Stat om et bidrag.

Beslutningen fredag betyder, at Danmark vil sende F-16-kampfly, specialoperationsstyrker, samt et Hercules-transportfly af sted.

- Jeg er godt tilfreds med, at vi nu lægger op til at sende F-16 flyene tilbage til kampen mod ISIL (et andet navn fra Islamisk Stat, red.).

- ISIL er presset, og vi skal øge presset på dem på alle fronter. Vi vil derfor også øge den danske støtte til koalitionens militære indsats med specialoperationsstyrker og et transportfly. Med denne pakke rykker Danmark frem i den allerforreste række af bidragende lande, siger Kristian Jensen.

/ritzau/