Danske specialstyrker og fly skal kæmpe mod IS

Regeringen har fået flertal til at udvide mandatet mod Islamisk Stat til at omfatte Syrien, oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

ARKIVFOTO. Regeringen har fået flertal til at udvide mandatet mod Islamisk Stat til at omfatte Syrien, oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark vil nu sende 400 soldater afsted til kampen mod IS

Styrken vil bestå af specialstyrker, F16-kampfly og et C-130 Hercules transportfly.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse fredag. Han udtaler i den forbindelse:

»Regeringen ønsker at intensivere kampen mod terrororganisationen ISIL (IS, red.). Vi bliver nødt til målrettet og med stor kraft at bekæmpe ISIL, der skruppelløst terroriserer og dræber uskyldige mænd, kvinder og børn,« siger statsministeren og fortsætter:

»Det er en alvorlig beslutning at sende danske mænd og kvinder på mission i verdens brændpunkter. Derfor vil jeg også kvittere for, at regerings forslag nyder bred opbakning blandt Folketingets partier,« lyder det i pressemeddelelsen.

Der tegner sig et flertal for forslaget fra regeringen. Det vil blive fremsat som et beslutningsforslag, som Folketinget skal stemme om.

Indtil videre ser det dog ud til, at mandatet bliver mindre end det mandat, der har været til kampen mod IS indtil nu. Det ser således ud til, at både Enhedslisten, Alternativet og SF vil stemme imod regeringens forslag.

Det er stadig usikkert, hvor meget af indsatsen der skal placeres i Irak og hvor meget i Syrien, men det bekræftes, at kampen mod IS nu udvides til også at omfatte Syrien, selvom der her er tvivl om det folkeretlige grundlag, da man i modsætning til i Irak ikke har en invitation fra den syriske leder Assad.

I løbet af perioden mellem oktober 2014 til oktober 2015, hvor de danske F-16 fly var med i indsatsen mod terrororganisationen IS, fløj de ifølge Forsvaret over Irak 547 gange og kastede 503 bomber.