Toppolitikere oplever at blive droppet fra DR-program kort før udsendelse: »Jeg bliver vildt harm«

Ifølge SFer er det »en forkælet måde at opføre sig på, som ikke klæder DR«. Flere har oplevet at aflyse aftaler blot for at få at vide, at de ikke skal være med alligevel. DR-chef oplyser, at de ikke har et princip om at lave aftaler blot for at bryde dem.

Lisbeth Bech-Nielsen (SF) og Mette Abildgaard (K) har begge flere gange oplevet, at deres medvirken i »Debatten« på DR 2 er blevet aflyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre gange i træk var hun blevet inviteret og havde takket ja.

Der var aflyst andre aftaler eller arrangeret pasning af hendes børn.

Og tre gange i træk blev hun ringet op på dagen og fik at vide, at hun alligevel ikke skulle møde op i DR Byen om aftenen.

Derfor deltager Lisbeth Bech-Nielsen, der er finansordfører for SF, ikke længere i »Debatten« på DR 2.

»Jeg synes simpelthen, at det er en respektløs måde at behandle gæster på, hvad end det er politikere eller helt almindelige mennesker,« siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Hun har ligeledes skrevet om problematikken på Twitter, hvor hun blandt andre bakkes op af politisk ordfører for De Konservative, Mette Abildgaard.

»De har i flere år behandlet folk træls. Har påtalt det for dem tusind gang. Mangel på respekt for folks tid og behov og planlægning,« skriver Abildgaard.

Politisk kommentator Jarl Cordua og borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler (K), istemmer, at de har oplevet det samme.

»Jeg bliver vildt harm«

Det ærgrer Lisbeth Bech-Nielsen, for »Debatten« er et vigtigt program, som hun egentligt gerne vil deltage i.

Men nu er det slut for SFeren, som tilføjer, at hun ikke oplever noget lignende andre steder i mediebranchen.

»Man har selvfølgelig en aftale, og den holder man fast i, medmindre der sker et eller andet helt ekstraordinært. Jeg ville jo heller ikke melde afbud, kort tid før jeg skulle i tv eller radio. De regner jo med en,« siger Lisbeth Bech-Nielsen.

To torsdage er hun på det seneste blevet inviteret til »Debatten«, og selvom hun egentligt havde rum i kalenderen endte hun med at sige nej tak.

Hun betvivler ikke, at hun som politiker forventes at være fleksibel, og hun anerkender også, at hun til dels er i en privilegeret position, hvor hun altid kan få sine ord ud ad andre kanaler.

»Men jeg bliver vildt harm, når andre folk måske har købt tog- eller flybilletter for at komme tværs gennem landet for at være med, og så aflyser DR samme dag.«

Har du påtalt det over for »Debatten«?

»Ja. Den første gang de aflyste, sagde jeg, at det var ærgerligt. Anden gang sagde jeg, at det simpelthen ikke var rimeligt gjort af dem. Og tredje gang skældte jeg dem decideret ud, fordi det begyndte at være et mønster, og det, synes jeg ikke, var okay.«

I hendes optik tyder det på, at der har opbygget sig en dårlig kultur, som kan skyldes, at mange mennesker gerne vil med i »Debatten«. For så kan de uden konsekvenser vælge og vrage.

»DR er en public service-kanal. Og det her er en forkælet måde at opføre sig på, som ikke klæder DR.«

Intet princip om at bryde aftale

Ifølge Mette-Line Thorup, der er redaktionschef for Kultur, Lyd og Debat hos DR, skyldes aflysningerne, at »Debattens« redaktion opretholder »en fleksibilitet i arbejdsprocessen«.

»»Debatten« er et aktualitetsprogram, som sendes torsdag aften klokken 20, og vi tilrettelægger programmet i løbet af ugen og begynder typisk at invitere gæster mandag eller tirsdag morgen. Men der kan ske meget fra mandag til torsdag aften. Nye stemmer kan stjæle dagsordenen, nye vinkler. Det kan føre til, at redaktionen foretager nogle ændringer i programmet. Også på gæstefronten,« siger Mette-Line Thorup.

Der er masser af aktualitetsprogrammer i Danmark, men alligevel har Lisbeth Bech-Nielsen kun oplevet det hos jer, hvor hun til gengæld siger, at hun har oplevet det tre gange i træk.

»Med hensyn til Lisbeth Bech undrer det os lidt, for vi har været tilbage og kigge, og det, vi kan se, er, at hun har takket nej fire gange. Men det er ikke nogen dokumentation for at sige, at det, hun siger, ikke er rigtigt, for der kan være indgået andre aftaler, som den nuværende redaktion ikke er bekendt med.«

Mette-Line Thorup siger også, at det er et stort puslespil, der skal gå op, og at »Debattens« tilrettelæggere altid inviterer gæsterne med det forbehold, at de »ved frokosttid torsdag« får endeligt tilsagn om deltagelse samme aften.

»Vi har ikke et princip om, at vi laver aftaler for at bryde dem.«

Kan du forstå, at nogen synes, det er ret træls, når de i forvejen har en meget travl hverdag som eksempelvis politiker?

»Altså man kan sige, at når alt det her er sagt, så er »Debattens« tilrettelæggere jo ikke robotter, så hvis man af den ene eller anden grund har brug for et svar tidligere, er det noget, de forsøger at finde en løsning på.«

Hvis man nu har lavet en aftale om, at en person skal i »Debatten« torsdag aften, og der ikke pludseligt er blevet udskrevet folketingsvalg eller noget lignende, hvorfor så ikke bare holde den aftale?

»Af de grunde, som jeg lige har listet op. Det, der gør sig gældende, er, at man senest torsdag formiddag får et tilsagn om, at man deltager.«

Er det en kritik, I har fået før?

»Jeg er relativt ny chef, så det skal jeg ikke kunne svare på.«

Berlingske ville gerne have stillet flere spørgsmål til Mette-Line Thorup, som dog kun havde få minutter til at tale mellem to møder.