To ekstreme prædikanter må ikke komme til Danmark

Udlændingestyrelsen udelukker de to ekstreme forkyndere Alparsian Kuytul og Ismail al-Wahwah fra Danmark.

Nu tidligere kirkeminister Bertel Haarder (V) indgik i 2016 en politisk aftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative om en liste over ekstreme udenlandske prædikanter, som ikke må rejse til Danmark. Nu har Udlændingestyrelsen sat to ekstra prædikanter på listen. Scanpix/Claus Fisker/scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændingestyrelsen har placeret to ekstra prædikanter på listen over ekstreme forkyndere, som ikke må rejse ind i Danmark.

Det skriver integrationsminister Inger Støjberg (V) på Facebook.

»Disse to hadprædikanter er fra i dag nægtet adgang til Danmark, Alparsian Kuytul og Ismail al-Wahwah. Det vil sige, at hadprædikantlisten nu omfatter ti hadprædikanter, og der vil komme flere til,« skriver Inger Støjberg.

»Hadprædikanter er ondskabens fangearme, og vi har alt for ofte set, hvordan de indfanger og opfordrer til had og terror. Vi skal ikke lægge jord til disse hadprædikanter, som forsøger at omstyrte vort land,« fortsætter hun.

Alparsian Kuytul er fra Tyrkiet og leder Furkan-bevægelsen. Ismail al-Wahwah er fra Australien. Han angreb i juli i år jøder, da han talte i Masjid al-Faruq moskéen i Heimdalsgade på Nørrebro i København.

Senest forbød Udlændingestyrelsen adgang til amerikaneren Khalid Yasin i Storbritannien og den 45-årige Muhammad Raza fra Pakistan. De har begge indrejseforbud i Danmark 15. juni 2019.

Sanktionslisten blev præsenteret 2. maj, da de første seks personer blev angivet med navn og billede.

Listen administreres af Udlændingestyrelsen. Den vurderer, hvilke udlændinge der skal på listen, ved at tjekke offentligt tilgængelige kilder.

En udlænding kan komme på listen, hvis personen som religiøs forkynder har udvist en adfærd, der giver grund til at tro, at udlændingen vil udgøre en trussel mod den offentlige orden i Danmark.

Sanktionslisten indgår i en politisk aftale fra foråret 2016 mellem Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative.

Listen skal ramme religiøse forkyndere, som vil undergrave danske love og værdier og støtte parallelle retsopfattelser.

Kritikere har klandret listen for at virke tilfældig, fordi der globalt angiveligt er langt flere rabiate forkyndere, end Danmark har sat på listen.

/ritzau/