Thornings topembedsmænd svarer igen på kritisk bog

For første gang forholder en trio af departementschefer - herunder statsministerens - sig til bogen »Mørkelygten«, der beskriver, hvordan fakta og jura manipuleres efter ministerens behov. Topdiplomat sammenligner bogens fokus med, at TV kun viste klip med forsvarsfadæser i FC Midtjylland.

Christian Kettel Thomsen, departementschef i Statsministeriet siden 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan arbejder vi ikke.

Det er kort fortalt responsen fra tre centrale departementschefer på den meget omtalte bog »Mørkelygten«, hvor embedsmænd anonymt fortæller, hvordan tal og juridiske argumenter håndplukkes, så de passer ind i ministerens kram, og hvordan Folketinget forholdes vigtige informationer, når landets love skal vedtages.

»Det er ikke mit billede af centraladministrationen,« lød det i aftes fra Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, som ellers sjældent udtaler sig i offentligheden.

Ordene faldt i en paneldebat arrangeret af det såkaldte Bo Smith-udvalg, som er nedsat af DJØF, og som vil belyse »samspillet mellem embedsværket og den politiske ledelse« efter en tid, hvor danske embedsmænd har været under hård beskydning. Eksempelvis har skattesagen, GGGI-sagen, Zornig-sagen og Christiania-sagen alle resulteret i advokat- eller dommerundersøgelser.

Kritikken tog til, da Cavling-vinder og DR-journalist Jesper Tynell udkom med bogen »Mørkelygten«, hvor embedsmænd bl.a. beretter om at få »drejet armen rundt« og om at »levere den juridiske indmad, der skulle til, for at regeringen kunne få det, som den ville have det«.

Christian Kettel Thomsen påpegede, at han ikke var »stolt« over nogle af citaterne i Mørkelygten, men understregede, at »nogle gange er det svært at se, præcis hvilken kontekst de indgår i«.

»Det er en ledelsesmæssig opgave at sørge for, at det kommer frem i dagligdagen, og at man får det drøftet, hvis folk synes, at tingene foregår forkert eller brænder inde med noget,« tilføjede han og gentog, at »jeg kan ikke genkende det generelle billede« af embedsværkets virke, som det beskrives i »Mørkelygten«.

Samme pointe fremførte Peter Stensgaard Mørch, departementschef i Beskæftigelsesministeriet.

»Når jeg læser bogen, kan jeg ikke genkende det samlede billede af den måde, vi arbejder på og den kultur, der er,« sagde han og fortsatte:

»Jeg mener, at det er helt legitimt, at vi har en opgave i at få tilpasset forskellige faglige input til det, der er regeringens og ministerens politiske ønsker på området. I den proces skal vi få fagligheden til at gå op med det, regeringen gerne vil. Det gør vi på en måde, som jeg står inde for.«

Forsvarsfadæser og selvmål
Udenrigsministeriets departementschef, Ulrik Vestergaard Knudsen, understregede, at »vi prøver ikke at sige, at alt er godt, at intet kan forbedres, eller at Tynell overhovedet ikke har fat i noget«.

Men bogens fokus svarer ifølge Vestergaard Knudsen til kun at zoome ind på fejl og se bort fra det almindelige arbejde, som pågår i landets ministerier.

»FC Midtjylland fører vist superligaen lige nu. Man kunne godt sætte sig ned og lave en lille billedkavalakade af de tre værste forsvarfadæser og kiksede straffespark fra efterårssæsonen. Senest i går hed han vist Jim Larsen, ham der lavede en brysttæmning, som blev et selvmål. Så kunne man godt lave et lille klip på to minutter i sporten og få det til at se ud som om, at hvis nogen bare klumrede i det i Superligaen i efteråret, så var det FC Midtjylland. Dermed ikke sagt at Tynell retter et urimeligt angreb. Han prøver at sætte en dagsorden. Men han påstår heller ikke selv, at de her sager skulle være generelt billeddannede for, hvad der foregår i centraladministration. Der prøver vi at sige lige så forsigtigt, at når man arbejder inde i maskinen hver dag, så er det ikke det billede. Så er det undtagelserne, som Tynell har fat i.«

Ulrik Vestergaard Knudsen, Udenrigsministeriets departementschef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

Embedsmænd er i dag underlagt to modsatrettede krav. Sandhedspligten tilsiger, at embedsmænd skal sige fra over for ministeren, hvis de bliver opmærksomme på tiltag, som er »klart ulovlige«. Ellers trumfer lydighedspligten, som betyder, at embedsværket skal gøre, som ministeren befaler.

Flere partier har ytret ønske om at stramme regelsættet for embedsværket, så de er forpligtet til at sige fra over for et forslag, der kan vurderes som ulovlige, selvom de ikke nødvendigvis er »klart ulovlige«.