Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
S-leder Helle Thorning-Schmidt slår nu for første gang helt fast, at efterlønnen bliver afskaffet, hvis ikke fagbevægelsen bakker op om den røde plan »En Fair Løsning«, der skal skaffe 15 milliarder kroner til den slunkne danske statskasse ved at få danskerne til at arbejde mere. Under et besøg hos hovedbestyrelsen i pædagogernes fagforening, BUPL, i slutningen af marts blev Helle Thorning-Schmidt spurgt af BUPL-formand Henning Pedersen, hvad hun vil gøre, hvis ikke fagbevægelsen vil være med til at finde de 15 milliarder kroner. »Det skal vi jo. Der er ikke andet at gøre. Så må vi jo afskaffe efterlønnen,« lød svaret fra S-lederen. Organisationen er i besiddelse af en lydfil, hvor Thorning-Schmidt udtaler sig og har efterfølgende lagt en historie ud på organisationens hjemmeside med overskriften »Så ryger efterlønnen«. Selv om statsministerkandidaten har angrebet VK-regeringen hårdt de seneste måneder for netop at ville afskaffe efterlønnen, så er det ikke første gang, at Thorning-Schmidt selv lufter muligheden for at afskaffe den. I juni sidste år udtalte hun, at hvis man ikke vil være med til at skaffe 15 milliarder kroner, så »betyder det enten velfærdsforringelser eller meget dramatiske reformer – som for eksempel afskaffelse af efterlønnen.«
Delte meninger
I fagbevægelsen er der stærkt delte meninger om, hvorvidt det nu udgør et problem, at Thorning bringer efterlønnen i spil som en mulighed. BUPL-formand Henning Pedersen nøjes ligesom LO-formand Harald Børsting med at konstatere, at de nok skal finde de 15 milliarder, og der derfor ingen problemer, mens FOA-formand Dennis Kristensen er stærkt kritisk: »Det er voldsomt uklogt at blive ved med at sætte spørgsmålstegn ved efterlønnen. Både fra regeringens side og nu også fra oppositionen. Det fører hver gang til, at der skabes utryghed blandt lønmodtagerne om, hvorvidt ordningen eksisterer i fremtiden. Og hver gang fører det til en øget tilgang til efterlønsordningen, så det er i virkeligheden at skyde sig i foden.« DF-leder Pia Kjærsgaard er også fortørnet:»Det er rent hykleri fra hendes side. Hun er enormt storskrydende over for os, mens det er en kendsgerning, at hvis S-SF ikke kan skaffe de 15 milliarder kroner, så vil de afskaffe efterlønnen. De siger nemlig »afskaffe«. De vil ikke justere efterlønnen, de vil afskaffe den.«
Se billederne: 25 ting som S og SF vil forbyde
Berlingske var i går i kontakt med Thorning-Schmidt, men hun afviste at uddybe sine udtalelser. Efterfølgende sendte hun dog en skriftlig kommentar gennem sin spindoktor, Noa Redington: »Det er velkendt, at alternativet til at arbejde mere, som vi foreslår, det er, at efterlønnen bliver afskaffet, som regeringen foreslår. Derfor er jeg også både stolt og glad over, at fagbevægelsen bakker op om arbejdsvejen frem for regeringens sparevej. Og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at fagbevægelsen ønsker at afskaffe efterlønnen frem for at tage ansvar for at finde 15 milliarder kroner i holdbarhed ved arbejdsmarkedsreformer. Jeg har det helt fint med, at alle forstår alvoren i situationen. Alt andet ville være uansvarligt.«