Thorning: Indvandrere skal arbejde mere for kontanthjælpen

I sin nytårstale bebuder statsminister Helle Thorning-Schmidt, at hun vil ændre vilkårene for flygtninge og indvandrere, så de skal arbejde mere for at modtage kontanthjælp.

nytårstale
Foto: Keld Navntoft.
Læs mere
Fold sammen

Integrationen er ikke lykkedes for de flygtninge, der allerede er kommet til Danmark, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin nytårstale. Og for at undgå fortidens fejl skal der nye boller på suppen.

Ifølge statsministeren er alt for mange nemlig havnet på kontanthjælp, når de i stedet burde være ude og arbejde.

»Derfor vil jeg ændre vilkårene for flygtninge og indvandrere, der er på kontanthjælp. De skal arbejde mere for ydelsen, og det skal helst være på en arbejdsplads. For målet er at få et rigtigt job. I første omgang skal de nye vilkår gælde i to år,« siger Helle Thorning-Schmidt i nytårstale.

Regeringen har bebudet stramninger på mulighederne for familiesammenføringer og asylreglerne. Og nu siger statsministerens altså også, at flygtninge ikke skal gøres til klienter i det danske system.

»Hvis du kommer til Danmark, skal du selvfølgelig arbejde. Du skal bruge det, du kan. Du skal lære sproget og ud blandt danske kolleger. Du skal opleve, hvordan vi gør tingene her i landet. Så mange som muligt skal i gang på en arbejdsplads. Og andre kan tage fat på nogle af de opgaver, som vi også skal have klaret. Der er strande, hvor der skal ryddes op. Der er daginstitutioner, hvor sandkassen eller gyngen skal repareres,« siger Thorning.

Udover det konkrete udspil på flygtninge- og indvandrerområdet, så bruger statsministeren også nytårstalen til at understrege, at på trods af anklager om løftebrud, så står hun ved sine beslutninger som statsminister.

»Min opgave er at gøre det, som er bedst for Danmark. Ikke kun bedst for i dag, men også for i morgen. Og de valg, jeg har truffet, står jeg ved. Ansvaret er mit. Jeg arbejder videre. Om det er godt nok, er i sidste ende jeres afgørelse,« lyder det fra Helle Thorning-Schmidt på valgårets første dag.