Thorning: De arbejdsløse er ikke stakler

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kom fredag med en appel til danskerne: Tal pænt om de arbejdsløse. De er ikke stakler, for arbejdsløshed kan ramme enhver.

Helle Thorning-Schmidt til Socialdemokraterne kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommentarer om at "man brækker sig" over kontanthjælpsmodtagere, eller at nogle ikke burde få lige så mange børn som andre hører ikke hjemme i Danmark, mener Helle Thorning-Schmidt. Det er på tide at gøre op med den dårlige tone i den offentlige debat.

- Og jeg vil ikke - vi vil ikke acceptere - at mennesker bliver talt om på en måde, så det nærmest lyder som om, at de ikke har samme rettigheder som os andre. Eller som om de ikke er ligeså meget værd, sagde hun fredag eftermiddag til Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Det seneste eksempel, statsministeren refererer til, er en episode hvor Liberal Alliance-politikeren Simon Emil Ammitzbøll i et tv-program fortalte en kvinde på kontanthjælp, at det var godt, hun var blevet steriliseret, efter at have fået tre børn med tre forskellige mænd.

- Vi siger højt og tydeligt: Stop, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren understregede, at det er en uskik at generalisere, når man taler om de ledige. For "bag hver eneste Robert og Carina står en Søren eller en Birthe", der har brug for hjælp. Men omvendt er de heller ikke stakler.

- Alle kan blive ramt af arbejdsløshed. Det ved vi da fra vores eget liv. Det er ikke en anden slags mennesker. Og det er ikke stakler. På ingen måde. Det er stærke mennesker. Men de er blevet ramt af krisen og har brug for et job. Og de skal ikke stå der alene. De har brug for et stærkt fællesskab, der griber og hjælper.

Seneste tiltag for at hjælpe nogle af de ledige er akutpakken, der blev indført for at intensivere jobindsatsen for nogle af de dagpengemodtagere, der fra nytår står til at miste retten til dagpenge. Både DSU og LO kræver dog stadig, at regeringen går med til at ændre på dagpengereglerne.