Fagbosser støtter dagpengeforslag fra SF-kandidat

Selvom formandskandidat i SF, Annette Vilhelmsen ikke kan få støtte hos partiets nuværende ledelse, så bakker en række af de største fagforbund hende op i at ændre dagpengereglerne.

Annette Vilhelmsen Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række af de tungeste danske fagbosser i LO bakker op om det dagpengeforslag fra SFs ene formandskandidat Annette Vilhelmsen, som ellers blev hældt helt ned ad brættet af den nuværende SF-ledelse, da Vilhelmsen præsenterede det i Berlingske tirsdag.

Annette Vilhelmsen foreslår, at man på sigt gør dagpengereglerne afhængig af konjunkturerne, så uddannelsesmulighederne og dagpengeperioden bliver bedre, når ledigheden er høj.

»Jeg synes, det er interessant, hvis vi kan komme i gang med at diskutere det forslag. Det er jo vanvittigt, at have så kort en dagpengeperiode i en tid, hvor der er stor arbejdsløshed. Det hænger ikke sammen,« siger forbundsformand Poul Erik Skov Christensen fra Danmarks største fagforening, 3F.

Da Annette Vilhelmsen præsenterede forslaget blev det mødt med en afvisning fra hendes modkandidat Astrid Krag, SFs afgående leder Villy Søvndal og en række andre ledende SFere med henvisning til, at forslaget ikke er en del af regeringsgrundlaget. Annette Vilhelmsen blev tilmed opfordret til ikke at gøre formandsvalget til et spørgsmål om SFs deltagelse i regeringen.

Under trepartsforhandlingerne i foråret forsøgte et andet af de store LO-forbund, HK, at bringe ideen om konjunkturbestemt dagpengeregler med ind til forhandlingsbordet, men ideen døde sammen med trepart.

HK-formand Kim Simonsen er enig med Annette Vilhelmsen i, at det kan være en god ide at gennemføre forslaget, når det bliver politisk muligt.

»Vi synes, at en konjunkturbestemt mekanisme i forhold til dagpenge er fornuftig. Det kan gælde periodens længde, men det kan også være, at man skal sætte flere penge af til aktivering og jobtræning i en periode med lavkonjunktur,« siger han.

I den kommende weekend deltager hele S-baglandet og den socialdemokratiske folketingsgruppe inklusiv statsminister Helle Thorning-Schmidt i partiets årlige kongres. 3F-formand Poul Erik skov Christensen håber, at partifællerne vil diskutere, hvad de vil gøre ved de tusindvis af dagpengemodtagere, som risikerer at ryge på kontanthjælp eller må leve alene af opsparede midler fra nytår, hvor VK-regeringens halvering af dagpengeperioden træder i kraft.

»Som politiker på Christiansborg bliver man nødt til at forholde sig til virkeligheden, hvor tusindvis af mennesker risikerer at miste deres forsørgelsesgrundlag. De holder fast i deres regeringsgrundlag, men selvom man må køre 200 km. i timen på den tyske motorvej, så smider man jo ikke en mursten på speederen og lader den trille derudaf,« siger Poul Erik Skov Christensen.

Hverken sundhedsminister Astrid Krag, der stiller op imod Annette Vilhemsen i formandsopgøret eller SFs politiske ordfører Jesper Petersen har ønsket at kommentere udmeldingen fra forbundsformændene. Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke vil ikke forholde sig til forslaget, fordi VKO-partierne og de Radikale stod bag halveringen af dagpengeperioden i 2010 og tilsammen har de stadig flertal i Folketinget.

»Lige nu er det ikke interessant for os at fantaserer om, hvad man kan gennemføre, hvis der var 90 socialdemokratiske mandater,« siger han.

FOA-formand Dennis Kristensen mener dog, at regeringen bør lytte til Annette Vilhelmsen, som ikke har foreslået dagpengereglerne ændret i denne valgperiode, men først senere.

»Når langtidsledigheden banker på døren, så er det, at man for alvor har brug for en længere dagpengeperiode. Man kan bedre tåle en kortere dagpengeperiode, når ledigheden er bag os, som den var i 2008,« siger Dennis Kristensen.