Sygeplejersker kan få ret til at udskrive medicin

Det er svært at få læger til at rykke ud til svage ældre på plejehjemmene. Derfor bør sygeplejersker have ordinationsret på nogle områder, foreslår sundhedsdirektører. Minister er positiv. Læger er imod.

Problemer med at få læger ud til svage ældre på landets plejehjem får nu en række sundhedsdirektører til at foreslå, at kommunale sygeplejersker skal have ret til at udskrive medicin for en række sygdomme og forny recepter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt for mange skrøbelige ældre har svært ved at få den fornødne hjælp fra deres praktiserende læge og bliver indlagt på hospitalet igen og igen med lidelser, som burde kunne forebygges.

Derfor bør specialuddannede sygeplejersker på landets plejehjem og ude i kommunerne have lov til at udskrive bestemte typer medicin for at sikre, at de ældre får en hurtig og kvalificeret hjælp og undgår at blive sendt unødigt på sygehuset.

Sådan lyder et forslag fra sundhedsdirektører i fem af landets største kommuner, der i et indlæg i Berlingske slår til lyd for at give sygeplejersker den ret til at ordinere medicin, som i dag alene ligger hos lægerne. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er åben overfor forslaget.

Ifølge sundhedsdirektørerne er oplevelsen, at mange praktiserende læger i de store byer enten slet ikke længere kommer ud på plejehjemmene, eller at kommunernes medarbejdere må bruge en masse tid på at få fat i de ældres mange forskellige læger, bare for f.eks. at få lov at ændre brugen af deres håndkøbsmedicin som eksempelvis panodiler.

»Det betyder, at de ældre får et dårligere sundhedstilbud end andre. Det er også et spild af ressourcer, at kommunale sygeplejersker må bruge en masse tid på at få fat i læger til nogle opgaver, som de med lidt ekstra uddannelse selv kunne løse,« siger sundhedsdirektør i Aarhus Hosea Dutschke, som står bag forslaget sammen med sundhedsdirektørerne i Randers, Esbjerg, København og Aalborg kommuner.

Direktørerne henviser til, at der er mangel på praktiserende læger, og konkret forestiller de sig, at sygeplejerskerne skal aflaste lægerne på udvalgte områder, f.eks. skal de kunne stille diagnoser vedrørende urinvejsinfektioner, ordinere medicin og forny recepter. I dag er det ligeledes problematisk, at det kræver en ordination fra en læge, hvis en sygeplejerske skal sætte et drop med saltvand ved væskemangel, fremhæver de.

Læger vil fastholde specialistopgaver

I Lægeforeningen er der stor modstand mod at give sygeplejersker ordinationsret. Næstformand Michael Dupont mener, at flere af de konkrete forslag fra sundheds-direktørerne rammer »helt ved siden af skiven«, og at det er ganske kompliceret f.eks. at vurdere og behandle urinvejsinfektioner og at give dehydrerede patienter en intravenøs behandling.

»Det er specialistopgaver, som læger er eksperter i at udføre, og det skal sygeplejersker holde fingrene fra. Men vi vil hilse det meget velkommet, hvis de fik friere tøjler til at ordinere almindelig håndkøbsmedicin mod f.eks. smerter og afføringsproblemer, der er store tidsrøvere i dag for de praktiserende læger,« siger Michael Dupont.

Ordning skal styrke plejehjemspersonale

Forslaget kommer samtidig med, at Folketinget har besluttet at geninføre en ordning med faste plejehjemslæger, efter at der i årevis har været hård kritik af den sundhedsfaglige indsats for de ældre på landets plejehjem.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fremhæver, at en vigtig del af deres opgaver bliver at dele ud af deres erfaringer og få sundhedspersonalet klædt bedre på til at kunne pleje og behandle beboerne i hverdagen.

»Derfor er det vigtigt, at de får lært fra sig og er med til at styrke plejepersonalets kompetencer. På den måde kan samarbejdet mellem læger og det faste plejepersonale for alvor gøre en forskel for de ældre,« siger hun.

»Som udgangspunkt« mener Sophie Løhde, at man skal holde fast i, at det er læger, der stiller diagnoser og ordinerer medicin. Men hun er ikke afvisende over for, at det kan komme på tale med en begrænset ordnationsret for sygeplejersker.

Det emne vil det ifølge ministeren være naturligt at sætte på dagsordenen i det ekspertudvalg, som skal i gang med at udarbejde en plan for det nære sundhedsvæsen, og som skal have fokus på, hvordan medicinhåndteringen kan optimeres.

»I den forbindelse kunne det være relevant at se på, om eksempelvis sygeplejersker i hjemmesygeplejen efter en særlig opkvalificering skal have en begrænset ordinationsret, så de får mulighed for at forny recepter og den slags,« siger Sophie Løhde.