Spindoktorer er også en slags mennesker

... Men de skal passe på med at dele deres personlige holdningerne med "vennerne" på Facebook, mener ekspert.

Foto: Benjamin KÜRSTEIN /polfoto. Lars Løkke Rasmussen' s spindoktor, Søs Marie Serup.
Læs mere
Fold sammen

Som ganske almindelig dødelig dansker kan man slippe afsted med at skrive det meste på sin facebook-profil.

Men når man er en offentlig person, så skal man overveje sine ord grundigt, inden man trykker på den lille knap, der sender ens status ud i cyberspace.

Thomas Larsen: Fuldtonet amatørisme i StatsministerietDet mener Anna Ebbesen, der er digital rådgiver og forfatter til en bog om digital kommunikation.

- Alt hvad man skriver på facebook, svarer jo til skrive noget på en åben blog, siger hun og forklarer, at man som kendt person lige så godt kan sende en pressemeddelse ud, som man kan opdatere sin status.

- Og der står jo ingen steder på facebook, at man ikke må citere det, der er blevet skrevet. Det er jo ikke et lukket rum på nogen måde, siger hun.

Din mening: Dummede spindoktoren sig på Facebook?

Mange politikere og andre kendte danskere bruger da også facebook som en slags offentlig fan-side, hvor de kan kommunikere direkte med "vennerne".

Senest skrev statsministerens spindoktor, Søs Serup, på sin facebook-profil, at hun mente, at politikerne på Christiansborg "legede politik" - og at de ikke tog det "alvorligt".

Læs også: Læsere: Løkkes spindoktor er ikke for smart

Ifølge Anna Ebbesen reagerer mange voldsomt på spindoktorerens meget personlige udtalelser i det sociale medie, fordi vi ikke helt har fundet ud af, hvor grænserne går med den slags kommunikation.

- Som privatperson kan man jo også blive i tvivl om, hvad man kan og ikke kan skrive, siger hun og understreger, at man nok i fremtiden vil se flere spindoktorer tage form som kendte mennesker og ikke bare neutrale rådgivere.

Læs også: Løkke skal forsvare sin spindoktor

- Grænserne indenfor det her felt flytter sig hele tiden, og ligesom politikerne bliver mere og mere personlige, så ser vi også, at politikernes rådgivere får en mere markant rolle. Og som vi ser her, så begynder de nu også at ytre deres holdninger, siger hun.
 
Og det er en meget svær balancegang, mener hun.

- Politikerne bruger jo facebook og andre sociale medier bevidst, fordi det skaber en mere personlig form for kommunikation, og det er et effektivt redskab at bruge, når man vil have et budskab ud, siger hun og tilføjer:

Læs også: Løkkes spindoktor: Partier leger politik

- Men problemet er, at det jo også kan blive brugt mod en selv. Især hvis man ytrer sin personlige mening. Og det skal man huske på.

Skal politikernes rådgivere helt holde sig fra at bruge de her medier?

- Nej, det synes jeg ikke. Men de skal vide, at de er offentlige personer, og at de er i søgelyset i næsten lige så høj grad som politikerne.