Skal vi indføre grænsekontrol fra Sverige? LA vil have eksperter til at vurdere den svenske terrortrussel

DF og de Konservative vil på baggrund af nye tal om ekstremistiske islamister i Sverige indføre grænsekontrol ved den svensk-danske grænse. Spørgsmålet er, om det er til mere besvær end gavn, lyder det fra Liberal Alliance, som vil have eksperter på banen.

Mens DF og K nu vil have grænsekontrol fra Sverige og ind i Danmark, vil LA først have undersøgt, om det overhovedet vil hjælpe mod en mulig svensk terrortrussel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged, Claus Fisker og Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sket »en eksplosionsagtig forøgelse« af ekstremistiske islamister i Sverige.

Sådan lød vurderingen fra det svenske sikkerhedspoliti Säpo til nyhedsbureauet TT i midten af juni. Og Säpos vurdering bør nu få den logiske konsekvens, at vi indfører fast kontrol af folk, der krydser den svensk-danske grænse, lyder meldingen fra både Dansk Folkeparti og de Konservative i dagens udgave af Jyllands-Posten.

Hos regeringspartiet Liberal Alliance er man dog langtfra sikker på, at mere grænsekontrol vil sikre Danmark bedre med terror.

»Liberal Alliance har hele tiden ment, at ulemperne ved grænsekontrol i Øresundsregionen for helt almindelige borgere ikke står mål med udbyttet af grænsekontrol,« siger udlændingeordfører Laura Lindahl.

Partiet vil ikke udelukke, at der skal indføres kontrol fra Sverige, men vil i første omgang have regeringen til at få nogle eksperters vurdering af, hvorvidt grænsekontrol reelt vil gøre Danmark mere sikkert.

»Der skal være en reel trussel til stede, for at det er værd at indføre grænsekontrollen målt over for ulemperne, det medfører for de helt almindelige mennesker, der hver dag krydser grænsen for at passe deres job,« siger Laura Lindahl, som samtidig påpeger, at man med grænsekontrol alligevel »ikke kan tilbageholde mennesker pga. deres ideologiske ståsted«.

Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) fortalte allerede i april, at regeringen »ikke ville tøve« med at indføre grænsekontrol fra Sverige med en forværret terrortrussel, men i dag fortæller hun til Jyllands-Posten, at regeringen »løbende« vurderer truslen fra Sverige - og altså endnu ikke har fundet det nødvendigt.

I Dansk Folkeparti har udlændingeordfører Martin Henriksen dog ikke meget til overs for hverken Inger Støjbergs eller Liberal Alliances tøven i forhold til grænsekontrol.

»Vi skal have grænsekontrol ved alle Danmarks grænser - også den mod Sverige. Og det bliver kun ekstra relevant af, at der for nylig har været et terrorangreb i Stockholm, der er store bandeuroligheder i Sverige, og så har Säpo jo advaret om de her mange hardcore-islamister,« siger han.

Mulig terrorist anholdt i Tyskland

Martin Henriksen henviser til, at tysk politi i november anholdt en mulig terrorist og IS-sympatisør, som forinden var blevet afvist ved den danske grænsekontrol til Tyskland, fordi han ikke havde orden i sine papirer.

På samme måde mener han, at en svensk-dansk grænsekontrol i »bedste fald kan forhindre et terrorangreb i Danmark«.

»Det kan også have en afskrækkende effekt. Hvis folk ved, at der er bedre kontrol i Danmark end i andre lande, så kan det jo være, at de dropper deres planer her,« siger Martin Henriksen, som »slet ikke forstår« LAs argument.

»På den ene side har du en kontrol, som beskytter landet mod terrorister og kriminelle. På den anden side har du nogle mennesker, som skal vente lidt længere på et tog. Kæden hopper jo af, hvis man virkelig mener, at man skal undvære det første,« siger han.

Laura Lindahl understreger over for Berlingske, at sikkerhensynet »naturligvis vejer højere« for LA end pendlernes forhold i Øresund. Men hun tvivler altså på effekten af grænsekontrol.

»Derfor er det åbenlyst, at regeringen skal indkalde eksperter, der kan gøre os klogere på, hvor stor truslen fra Sverige potentielt er,« uddyber hun.

I april beskrev Berlingske, at politiet havde brugt 737.000 mandskabstimer på at kontrollere den dansk-tyske grænse. Og det fik dengang SDU-lektor Henning Bang Sørensen til at kalde det »uendeliget mange ressourcer spildt på symbolpolitik«.

Ifølge Martin Henriksen vil ekspertvurderinger dog slet ikke kunne rykke ved DFs holdning.

»For os er grænsekontrol et politisk spørgsmål. Derfor mener vi, at man bør lade være med at deponere sin handlekraft hos såkaldte eksperter,« siger han.