Er løsningen en fem meter høj og 68 km lang mur ved den dansk-tyske grænse?

Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt støtter en dansk-tysk grænsemodel med hegn og pigtråd. Vi skal kunne bevogte vores grænse, siger han.

Skal det se sådan ud ved den dansk-tyske grænse? Ja, siger Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. Det er helt vildt, mener de Radikale. Fold sammen
Læs mere
Foto: LASZLO BALOGH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De var enige om én ting.

Flygtningestrømmen mod Europa, for tiden særligt bådflygtninge fra Libyen til Italien, bør tvinge Europas politikere til at reagere og handle.

Til gengæld kunne de næsten ikke blive mere uenige om løsningen.

Fredag eftermiddag debatterede Morten mod Morten på Folkemødet på Bornholm, den ene med efternavnet Messerschmidt, den anden med navnet Helveg Petersen. De to europaparlamentarikere repræsenterer så at sige modpolerne i tilgangen til EU.

De radikales Morten Helveg tror mere på EU, Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt tror på mindre EU – mere samarbejde over for mindre samarbejde, fælles løsninger over for dansk suverænitet, ja over for nej.

Som Morten Messerschmidt formulerede det under debatten:

»Fordi andre gør noget, er det ikke nødvendigvis godt for os. Jeg kan ikke forstå argumentet om, at verden er blevet så global, at vi ikke kan have vores egen forsvarspolitik. Hvad nu hvis de andre vælger en forkert forsvarspolitik,« spurgte Messerschmidt.

Messerschmidt var iklædt hvid skjorte og lys jakke, Stetson-stråhatten var taget af under debatten. Helveg Petersen var i lyseblå skjorte.

Messerschmidt blev valgt til Europaparlamentet i 2009 og igen i 2014 med historiske 465.000 personlige stemmer. Det seneste år har han været under anklage for misbrug af EU-midler. En sag, EU's antisvindelenhed er i gang med at kulegrave. Messerschmidt er netop vendt tilbage til Bruxelles efter at have været sygemeldt med stress i syv måneder. Morten Helveg Petersen blev en del af Europaparlamentet i 2014.

Helveg Petersen forsøgte at bore i Dansk Folkepartis seneste udspil om hegn og pigtråd mellem den dansk-tysk-grænse:

»Vi to står for to diametralt modsatte løsninger. Dansk Folkepartis svar en seks meter høj mur til vores nære allierede i Tyskland. Jeg synes, at det er helt vildt. Det er at frakende sig sit ansvar,« sagde Helveg Petersen.

I slutningen af maj i år oplyste Dansk Folkepartis gruppeformand i Europaparlamentet, Anders Vistisen, til Politiken om partiets nye bud på en grænseløsning. Anders Vistisen havde besøgt grænsen mellem Ungarn og Serbien og fortalte begejstret om en fysisk barriere i form af et tre meter højt hegn med pigtråd, sensorer og kameraer.

Under debatten fredag forsøgte Helveg Petersen at presse Messerschmidt til at svare på, hvem der skal betale for det, han konsekvent omtalte som »muren«.

»Det skal Trump,« svarede Messerschmidt og udløste latter blandt publikum.

Hvorefter han tilføjede, at Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, selv var skyld i den store flygtningestrøm til Tyskland, fordi vores nabo mod syd – i hvert fald tidligere – har ført en åben udlændingepolitik.

Antallet af flygtninge til Danmark kulminerede i 2015, da flere end 21.300 personer bad om ophold. I de første fire måneder i 2017 søgte godt 6.200 personer om asyl i Danmark. Særligt syrere og afghanere fylder i statistikkerne.

Messerschmidt forsøgte at undgå at blive for konkret om pigtråd, hegn og mure. Men fastslog dog:

»Selvfølgelig skal man kunne bevogte sin grænse. Ellers giver det ikke mening med grænsekontrol.«

Men Helveg Petersen blev ved:

»Et fem meter højt hegn, 68 km langt, ved Tyskland. Det er også en måde at se verden. Jeg mangler svar på, hvad vi gør, hvis folk begynder at sejle rundt om muren,« sagde han.

Igen latter fra publikum.

Helveg Petersens eget bud på en løsning lød således:

»Vi skal bekæmpe klimaforandringer, gøre mere i nærområder, særligt Libyen, der reelt er brudt sammen. Vi skal have egentlige flygtningelejre i Libyen – drevet og finansieret af EU,« sagde Helveg Petersen.

Konfronteret med, om vi ikke er fremme ved år 2050, før alle EU lande kan blive enige om det, svarede Morten Helveg Petersen:

»Jeg tror, at vi vil se en større bevidsthed om EU-samarbejde. Solidariteten kommer i højsædet.«

En tilhører spurgte kritisk til, om Morten Messerschmidt kunne nævne tre punkter, hvor Dansk Folkepartis politik adskiller sig fra den amerikanske præsident Donald Trumps.

»For det første frihandel,« svarede Messerschmidt.

»For det andet, at han vil lukke fuldstændig af for visse lande.«

»Og for det tredje? Ja, hvad kunne det være.«

Messerschmidt tænkte få sekunder.

»Trumps forsøg på at tilnærme sig Putin,« sagde Messerschmidt med reference til Ruslands præsident.

Helveg Petersen henviste til, at partifællen Marie Krarup har talt pænt om Putin.

»Nu har jeg ikke brugt den sidste uge på at lave analyser af Marie Krarup,« undveg Messerschmidt.

Betingelserne for et grænsehegn mellem Serbien og Ungarn adskiller sig markant fra den dansk-tyske grænse, fordi Serbien ikke er en del af EU, og der således er tale om EUs ydre grænse. Derfor vil EU formentlig aldrig acceptere et markant grænseskel mellem Danmark og Tyskland.

Efter debatten spurgte Berlingske, om en mur langs den tyske grænse ikke er total utopi:

»Det er rigtigt, at vi ikke kan lave permanent grænsekontrol. Men det er jo derfor, vi gerne vil lave tingene om,« sagde Messerschmidt.

Han understregede, at han støttede forslaget, men ikke ville forholde sig til ”meter, højde og bredde.”

Af samme grund ville han heller ikke svare på, hvem der skal betale for hegnet:

»Med al respekt. Jeg er ikke imod forslaget. Men jeg er sikker på, at Anders kan detaljerne,« sagde Messerschmidt med reference til sin gruppeformand Anders Vistisen.