Støjberg kritiseres for slingrekurs om grænsekontrol mod Sverige

Både DF og De Konservative kræver dansk grænsekontrol ved den svenske grænse.

»Først kommer ministeren med slagkraftige udmeldinger om grænsekontrol, der giver genlyd i debatten. Men når det gælder, følger hun ikke op med handling,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er »uansvarligt« og »problematisk«, at integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke sætter handling bag sine ord og indfører grænsekontrol mod Sverige. Sådan lyder kritikken fra Dansk Folkeparti efter nye oplysninger om et markant stigende antal islamister i Sverige. Også inden for regeringens egne rækker er der nu krav om svensk grænsekontrol. Det skriver Jyllands-Posten.

Så sent som i april forsikrede Inger Støjberg, at regeringen ikke ville »tøve med at indføre grænsekontrol imod Sverige«, hvis udviklingen i Sverige blev »forværret«. Snakken om kontrol ved grænsen til Sverige opstod i forlængelse af terrorangrebet i Stockholm.

I sidste uge kom der endnu en bekymrende melding fra Sverige: Der er sket en »eksplosionsagtig forøgelse« i antallet af ekstremistiske islamister i Sverige fra et par hundrede til »tusindvis« siden 2010, lød det fra den svenske efterretningstjeneste, Säpo.

»Først kommer ministeren med slagkraftige udmeldinger om grænsekontrol, der giver genlyd i debatten. Men når det gælder, følger hun ikke op med handling,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten.

Også fra De Konservative lyder der et krav om grænsekontrol mod Sverige.

»Det er nogle enormt bekymrende tal. Og det er endnu mere bekymrende, fordi Sverige er så tæt på os. Terrortruslen kommer altså ikke kun fra Tyskland, og derfor er det logisk også at indføre grænsekontrol ved den svenske grænse,« siger udlændinge- og retsordfører Naser Khader.

Inger Støjberg har ikke ønsket at svare på, hvorvidt de nye oplysninger fra Säpo udgør en »forværret« situation, der giver anledning til at indføre grænsekontrol. Men i et skriftligt svar til Jyllands-Posten siger Inger Støjberg:

»Regeringen vurderer løbende, hvorvidt det aktuelle trusselsbillede og terrortruslen mod Danmark medfører et behov for at indføre midlertidig grænsekontrol flere steder end ved den dansk-tyske grænse«.